Hoe wordt een orthese gemaakt

Orthese voor de tenen

Orthese voor de tenen

Een orthese voor de tenen is een hulpmiddel waarmee de stand van de tenen beïnvloed wordt. Een orthese wordt gemaakt van siliconen en wordt geplaatst tussen, op of onder de tenen. Hiermee kunnen de tenen bijvoorbeeld uit elkaar gehouden worden, zodat ze niet meer langs elkaar wrijven of kunnen de tenen in een andere richting gestuurd worden, waardoor ze niet meer tegen de schoen drukken tijdens het lopen. Een orthese wordt altijd ter plekke voor u op maat gemaakt door de podotherapeut.

Orthese Podotherapeut

Waarvoor wordt een orthese voor de tenen gebruikt?

Een orthese wordt gebruikt om wrijving tussen de tenen of tussen de schoen en de tenen te verminderen of weg te nemen. Zo worden pijnlijke drukplekken, schuurplekken, wonden of likdoorns voorkomen of verminderd en heeft u minder of geen pijn meer wanneer u schoenen draagt. Voorbeelden van klachten waarbij een orthese kan worden gebruikt:

Bekijk het totale overzicht

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Hoe wordt een orthese gemaakt?
Hoe wordt een orthese gemaakt

Hoe wordt een orthese gemaakt?

Een orthese wordt gemaakt door twee verschillende soorten siliconen materiaal bij elkaar te brengen. Hierbij vindt een reactie plaats, waardoor een kneedbaar materiaal binnen enkele minuten uithardt. De podotherapeut vormt de orthese voor u in de juiste vorm. Dit wordt ter plekke voor u gedaan tijdens uw bezoek. U krijgt een handig afsluitbaar bakje mee naar huis waarin u de orthese kunt bewaren.

Van welk materiaal is een orthese gemaakt?

Van welk materiaal is een orthese gemaakt?

De orthese wordt gemaakt van een siliconen materiaal. Er zijn verschillende siliconen materialen die worden gebruikt. Hoe zachter het materiaal, hoe minder correctie.

Een orthese is niet permanent

Een orthese is niet permanent

Een orthese is een hulpmiddel waarmee de stand van uw tenen verandert, zolang u de orthese draagt. De orthese zorgt er niet voor dat de stand van uw tenen blijvend wordt gecorrigeerd. Wanneer u de orthese niet draagt, nemen uw tenen hun oorspronkelijke stand weer aan.

Orthese voor een Hallux Valgus (scheefstand van het grote teengewricht)

Orthese voor een Hallux Valgus (scheefstand van het grote teengewricht)

Een orthese kan niet worden gebruikt om de stand van uw tenen blijvend te corrigeren. Een orthese wordt door verschillende aanbieders ten onrechte in de markt gezet als een oplossing voor een scheefstand van de grote teen, ook wel bekend als de ‘hallux valgus’. Het is goed om te weten dat een orthese voor klachten zoals deze geen uitkomst biedt. De kracht van de grote teen is sterker dan die van alle tenen ernaast. Een orthese of ander hulpmiddel kan de stand van uw grote teen nooit corrigeren en daarmee uw klachten niet blijvend verhelpen. Heeft u last van een hallux valgus? Bekijk hier wat u wel kunt doen.

Kosten van een orthese voor de tenen

Kosten van een orthese voor de tenen

Bekijk onze tarievenlijst om te zien wat de kosten zijn voor het ontwikkelen van een orthese. In veel gevallen wordt deze behandeling grotendeels vergoed wanneer u aanvullend verzekerd bent. Raadpleeg ons vergoedingenoverzicht om te kijken welk deel van de kosten u vergoed krijgt. Podotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering en gaat dus niet ten kosten van uw eigen risico.

Bekijk het vergoedingenoverzicht

Wilt u een orthese laten aanmeten?
Anderen bekeken ook