5 tips tegen pijnlijke voeten bij het lopen van een vier- of driedaagse

Op 20 Juli gaat de Nijmeegse Vierdaagse weer van start. Tijdens deze internationale afstandsmars leggen duizenden lopers tientallen kilometers af. In dit blog geeft de podotherapeut vijf handige tips om de mate van pijnlijke voeten te voorkomen. Deze tips zijn niet alleen bruikbaar voor de Nijmeegse Vierdaagse maar ook voor andere wandelactiviteiten zoals de avondvierdaagse of een wandelvakantie.

Tip 1 – Leg voldoende voorbereidende kilometers af

Zorg ervoor dat u voldoende traint voorafgaand aan de Vierdaagse. Zo krijgt uw lichaam de kans om gewend te raken aan een lange wandeling. Bovendien bouwt u een betere conditie op, waardoor het lopen van de Vierdaagse niet alleen leuker maar ook makkelijker wordt.

Tip 2 – Zorg voor juist schoeisel

Wanneer u een lange wandeltocht, zoals de Nijmeegse Vierdaagse, gaat lopen is het belangrijk dat uw voeten goede ondersteuning krijgen. Dit verkleint de kans op pijnlijke voeten en maakt het wandelen een stuk aangenamer. Goed schoeisel zorgt niet alleen voor voldoende ondersteuning maar biedt ook de juiste demping en zorgt voor genoeg grip. Tijdens een Vierdaagse zijn wandelschoenen dus ook geen overbodige luxe. Hebt u nog geen wandelschoenen of is uw paar aan vervangen toe? Kijk eens bij Kievit Schoenen. Ze hebben een ruim assortiment aan wandelschoenen en denken graag met u mee.

Pijnlijke voeten tijdens een wandelvierdaagse

Tip 3 – Bepaal welk voedsel en drinken tijdens het lopen voor u geschikt is

Wanneer u 7 tot 10 uur aan het wandelen bent loopt u constant met een verhoogde hartslag. Op dat moment gebeurt er van alles in uw lichaam en kunt u anders reageren op bepaalde voedingsmiddelen. U zult dus in de dagen voorafgaand aan de Vierdaagse moeten ondervinden welk type voedsel en (sport)drank het meest geschikt is. Wanneer u dit nooit test kunt u tijdens het wandelen voor onaangename verrassingen komen te staan. Tevens is het belangrijk dat u voldoende blijft drinken om uitdroging te voorkomen

Tip 4 – Zorg voor een goed beeld van uw eigen voeten

Om de mate van pijnlijke voeten tijdens een Vierdaagse te voorkomen is het belangrijk dat u een goed beeld krijgt van uw eigen voeten. Dit kunt u doen door een afspraak te maken bij een podotherapeut. De podotherapeut brengt uw voeten goed in kaart en brengt eventuele risicopunten aan het licht. Ook krijgt u persoonlijk advies en worden eventuele (preventieve) oplossingen zoals inlegzolen besproken.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt.

Tip 5 – Neem voldoende rust

Neem na het lopen van een vierdaagse voldoende rust. Uw spieren en pezen hebben tijd nodig om te herstellen. U kunt prima op een rustige manier bewegen om zo de doorbloeding en het reparatieproces te stimuleren, maar begin niet direct weer aan een zware activiteit.

Ondanks bovenstaande tips/adviezen blijft het lopen van een vierdaagse een zware uitdaging, iedereen zal onderweg wel enige vorm van lichamelijke ongemakken tegenkomen. Mocht u meelopen wensen wij u veel plezier en succes!

Anderen bekeken ook:

 • podotherapeut die een voetbalschoen buigt

  Aangepaste voetbalschoenen

  Veel voetballers ondervinden problemen qua pasvorm en ontwikkelen daardoor voetproblemen of pijnklachten. Aangepaste voetbalschoenen kunnen helpen bij herstel en bij de preventie van klachten.
  Lees meer
 • podotherapeut in amstelveen

  Opening de Kievit Amstelveen

  Op 16 mei 2022 hebben we de deuren van ons nieuwe medisch centrum ‘De Kievit’ aan de Maalderij 35 in Amstelveen geopend. Lees meer!
  Lees meer
 • Pijnlijke voeten op een festival

  Pijnlijke voeten na een festival

  Pijnlijke voeten na een festival - of vaak al tijdens het festival - kunnen erg vervelend zijn. Maar hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?
  Lees meer
 • winnar young investigators award

  Stein wint Young Investigators Award!

  Op dinsdag 28 juni 2022 was onze biomedisch technoloog Stein Exterkate aanwezig bij de 19e editie van het Congres Diabetische Voet, georganiseerd door ZGT.
  Lees meer

Wij zijn aangesloten bij: