Achillespeesklachten tijdens het hardlopen

Een veelvoorkomende klacht bij hardlopers is pijn in de achillespees, wat is hiervan de oorzaak en hoe zijn achillespeesklachten te behandelen? De achillespees is gevormd uit twee spieren in de kuiten die aanhechten op de hiel en is de dikste en sterkste pees van het lichaam. De pees is essentieel voor een normale wandelgang, looppas en uitvoering van intensieve activiteiten. Bij verkeerde bewegingen of teveel beweging kan de achillespees overbelast raken. Met name hardlopers en fanatieke sporters hebben regelmatig last van een overbelaste achillespees. De sportpodotherapeut kan u helpen om een overbelaste achillespees te behandelen.

Altijd een stap verder.

Wat zijn achillespeesklachten?

Pijn aan de achillespees is een klacht die veel voorkomt en vaak wordt geconstateerd bij sporters. Bij een overbelaste achillespees wordt de pees dik, stijf en is hij minder goed belastbaar. U kunt dan last krijgen van startpijn, stijfheid of een stekende pijn tijdens belasting van de pees. Hoe langer u met een overbelaste achillespees rondloopt, hoe lastiger het wordt om te herstellen. De structuur van de pees kan dan veranderen en in het ergste geval is er een kans dat de pees afscheurt. Het is van groot belang dat een overbelaste achillespees op tijd wordt behandeld en de juiste zorg krijgt.

Hoe ontstaan achillespeesklachten?

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk waardoor achillespeesklachten kunnen ontstaan. De klachten van een overbelaste achillespees komen meestal langzaam op en worden vaak in het begin nog niet opgemerkt. De meest voorkomende oorzaken zijn een foute looptechniek, verkeerde (sport)schoenen en verhoging van de intensiteit tijdens het sporten. Sporters die veel springen, lopen en rennen hebben een verhoogd risico op een overbelaste achillespees. Overgewicht, trainen op een andere ondergrond of een verkeerde trainingsopbouw, voetstand en looppatroon kunnen ook oorzaken zijn van een overbelaste achillespees.

Achillespeesklachten

Hoe worden achillespeesklachten behandeld?

Achillespeesklachten kunnen vanzelf herstellen als u voldoende rust houdt. Het dragen van de juiste (sport)schoenen kan hier aan bijdragen. Echter, wordt de pijn niet minder of heeft u na een paar weken rust nog steeds klachten? Dan is het raadzaam om de sportpodotherapeut te bezoeken. De sportpodotherapeut onderzoekt uw looppatroon en kijkt naar de algehele stand van het lichaam. Als er een standsafwijking of een afwijkend looppatroon geconstateerd wordt stelt de sportpodotherapeut samen met u een passend behandelplan op. De behandeling kan bestaan uit podotherapeutische zolen die de afwijkende stand en functie van de voet kunnen optimaliseren. Ook kan het zijn dat er rekoefeningen gedaan moeten worden en een klachtgericht sportschoenadvies wordt gegeven. Indien nodig kan een samenwerking met de sportfysiotherapeut worden gestart.

Wat is een sportpodotherapeut?

Een sportpodotherapeut is naast het behandelen van reguliere klachten ook gespecialiseerd in het herkennen, behandelen en voorkomen van sportblessures. De sportpodotherapeut onderzoekt de bewegingen van het lichaam tijdens het sporten, kijkt of er geschikte (sport)schoenen gebruikt worden en onderzoekt of er in geschikte omstandigheden gesport wordt. De sportpodotherapeut kan door middel van een uitgebreid lichamelijk onderzoek beoordelen of er sprake is van een standsafwijking in het bewegingspatroon. Onderdeel van dit onderzoek is een 3D bewegingsanalyse. Ook kan de sportpodotherapeut klachtgericht (sport)schoenadvies geven. De sportpodotherapeuten van Voetencentrum Wender werken met geavanceerde bewegingsanalysesystemen waaruit gedetailleerde informatie komt over de manier waarop spieren, pezen en gewrichten ten opzichte van elkaar bewegen.

Lees meer over sportpodotherapie

Wij zijn aangesloten bij: