Heb ik een beenlengteverschil?
Veel mensen hebben (zonder het zelf te weten) een beenlengteverschil. Vaak is dit verschil minimaal, maar brengt dit toch pijnlijke klachten met zich mee.
Veel mensen hebben (zonder het zelf te weten) een beenlengteverschil. Vaak is dit verschil minimaal, maar brengt dit toch pijnlijke klachten met zich mee.
Het woord verklapt het eigenlijk al: een beenlengteverschil is een verschil tussen de lengtes van uw beide benen. Dit betekent dat het ene been langer is dan het andere been. Wanneer dit verschil minimaal is kunt u dit zelf vaak niet zien, maar toch klachten ervaren. Doordat het ene been korter is staan zowel de knie als de heup lager ten opzichte van het andere been. Hierdoor ontstaat een bekkenscheefstand. Om deze scheefstand te corrigeren zal uw lichaam automatisch uw schouder optrekken, wat tot klachten kan leiden. Zo is pijn in de rug, schouders en nek een bekend gevolg van een beenlengteverschil. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot een kromming in de rug, ook wel scoliose genoemd.
Een beenlengteverschil kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het beenlengteverschil aangeboren, maar ook een operatie aan bijvoorbeeld de heup of knie kan een beenlengteverschil veroorzaken.
Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende oplossingen op de markt om het beenlengteverschil te minimaliseren en zo de klachten zo veel mogelijk te verhelpen. Zo kan de podotherapeut een steunzool in uw schoen plaatsen of u eventueel doorverwijzen naar de orthopedisch schoenmaker voor een verhoging van de schoenzool.