Altijd een stap verder.

Kinderschoenen: waar moet u op letten?

Bij het kopen van schoenen voor uw kind moet u op een aantal schoeneigenschappen letten. In deze blog vertellen we u wat belangrijk is bij het kiezen van de goede schoen en waar u op moet letten.

Kinderschoenen kopen

Pasvorm

Bij kinderschoenen is vooral de pasvorm belangrijk. Ze moeten ruim genoeg zijn voor de ontwikkeling van de voet in zowel de lengte als de breedte. Uw kind moet zijn tenen kunnen spreiden, buigen en bewegen in de schoen. Een goede richtlijn is dat er aan de voorkant nog 1 centimeter ruimte moet zijn voor de voet om te groeien. Dit is te checken door op de neus van de schoenen te drukken om te voelen hoeveel ruimte er nog is.

Stevige of soepele schoen?

Daarnaast is het belangrijk dat de schoenen soepel zijn. Hierdoor wordt de natuurlijke ontwikkeling van de voet het minst geschaad. Hierbij geldt: hoe kleiner de voet, hoe buigzamer de schoen moet zijn. Alleen bij kinderen met een afwijkende voetstand, zoals een platvoet, klompvoet of holvoet, kan de (kinder)podotherapeut een stevige schoen aanraden, eventueel in combinatie met een podotherapeutische zool.

Materiaal

Een andere tip is: koop schoenen van echt leer. Leer past zich makkelijk aan aan de vorm van de voet, waardoor de voet in zijn natuurlijke stand kan blijven staan. Daarnaast is leer ventilerend materiaal, waardoor de voeten goed kunnen ademen. Dit vermindert de kans op zweetvoeten en infecties.

Kinderschoenen kopen

Controleer de schoenen regelmatig

Heeft u de perfecte schoenen voor uw kind gevonden? Mooi! Maar vergeet niet dat de voeten van uw kind in de groeifase zitten. Controleer dus regelmatig of de voeten nog voldoende ruimte hebben in de schoen.

Wij zijn aangesloten bij: