Tenenlopen bij kinderen

Bij het tenenlopen lopen kinderen vaak op de voorkant van hun voeten. Het komt voor bij zowel jongens als meisjes. Bij kinderen die net beginnen met lopen gaat het tenenlopen meestal vanzelf over. Als het tenenlopen langer aanhoudt dan de leeftijd van drie jaar, dan is het raadzaam om er wat aan te doen. De kinderpodotherapeut kan hierbij helpen.

Altijd een stap verder.

Wat is tenenlopen?

Tenenlopen is een manier van lopen waarbij de hielen nauwelijks de grond raken. Het komt regelmatig voor bij kinderen. Tenenlopen doet vaak geen pijn en het kind heeft er zelf vaak nauwelijks last van. Bij tenenlopen loopt het kind meestal met beide voeten op de tenen, maar het kan ook aan slechts één kant zichtbaar zijn.

Hoe ontstaat tenenlopen?

Tenenlopen kan meerdere oorzaken hebben en ontstaat in de meeste gevallen bij kinderen die in de groei zijn. Het kan erfelijk zijn, maar het kan ook ontstaan door een afwijking in de stand van de voeten. Daarnaast is een verkeerd looppatroon een mogelijke oorzaak. of benen of in het looppatroon. Het ontstaat vaak wanneer het kind in de groei is.

Kinderpodotherapeut

Hoe kan tenenlopen worden behandeld?

Meestal verdwijnt het op de tenen lopen vanzelf als het kind ouder en zwaarder wordt, maar tenenlopen kan jaren aanhouden. Het is raadzaam om hiervoor een kinderpodotherapeut te raadplegen. Er wordt dan uitgebreid onderzoek gedaan naar wat de oorzaak is van het tenenlopen en er wordt een passend behandelplan opgesteld. Hierbij kunt u denken aan een schoenadvies, rekoefeningen, podotherapeutische zolen of een eventuele samenwerking met de kinderfysiotherapeut.

Wat is een kinderpodotherapeut?

De kinderpodotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van de voeten van kinderen. Kinderen zijn nog in de groei en hebben een ander behandeltraject nodig dan volwassenen. De kinderpodotherapeut heeft een passie voor het werken met kinderen en het bezoek aan de kinderpodotherapeut gaat er vaak anders aan toe dan bij de reguliere podotherapeut. Het onderzoek wordt afgestemd op het kind. Er wordt een behandelplan opgesteld, dat kan bestaan uit bijvoorbeeld een schoenadvies, podotherapeutische zolen, een orthese, stabiliteitsoefeningen of rekoefeningen. Soms wordt een samenwerking met de kinderfysiotherapeut voorgesteld.

Lees meer over kinderpodotherapie

Wilt u een afspraak maken?

Wij zijn aangesloten bij: