Tim in Tanzania

Voor de bevolking van de stad Moshi in Tanzania is goede zorg in het ziekenhuis niet zo vanzelfsprekend als bij ons in Nederland. Op 11 november 2019 is de eerste steen gelegd en zijn de plannen voor het project ‘Hart voor Tanzania’ gestart. Gepensioneerde artsen, ziekenhuizen, bedrijven en onderwijsinstellingen werken met dat project aan het doel om een hart- en vaatkliniek in Tanzania op te richten. Een onderdeel hiervan is de diabetische voet. Onze diabetespodotherapeut Tim is van 2 tot 12 maart in Tanzania, zodat hij zijn kennis kan delen met de lokale zorgverleners.
Lees het dagboek van Tim hier

Altijd een stap verder.

Scroll door

De huidige situatie in Tanzania

In de stad Moshi bevindt zich het KCMC (Kilimanjaro Christian Medical Centre). Dit ziekenhuis heeft een verzorgingsgebied van 15 miljoen mensen en heeft geen cardiologie-afdeling. Ter vergelijking: Voor de 17 miljoen inwoners van Nederland hebben we ruim 110 ziekenhuizen en werken er ruim 970 cardiologen. Sinds kort is veel medische apparatuur wel aanwezig maar de zorgverleners van het KCMC weten niet goed wanneer ze het moeten gebruiken of hoe ze het moeten bedienen. Dit zorgt ervoor dat het verkeerd of helemaal niet wordt gebruikt.

KCMC Tanzania

Wat gaat Tim doen?

Tim gaat van 2 tot 12 maart samen met een groep andere zorgverleners naar Tanzania. Hun doel is het bijscholen van de lokale zorgverleners in het juist gebruiken van de aanwezige middelen en het bieden van passende behandelingen. Op het gebied van de diabetische voet en de preventie daarvan zal Tim zijn theoretische en waar mogelijk praktische input leveren. Samen met vaatchirurg dr. Sjef van Baal en een vaatchirurg in opleiding zullen zij scholing geven aan alle zorgverleners van het KCMC en meerdere ziekenhuizen in Tanzania. Hierdoor krijgen de lokale zorgverleners een steuntje in de rug en kunnen ze de inwoners van Tanzania voorzien van betere (voet)zorg.

Tim vertelt 

“Als diabetespodotherapeut voel ik mij verantwoordelijk voor onder andere de preventie van wonden bij diabetespatiënten. Door de chronische complicaties die kunnen optreden bij diabetes, is het risico op wonden aan de voeten aanzienlijk hoog. Bij ongeveer de helft van de patiënten met die complicaties zoals gevoelsstoornissen en/of slechte doorbloeding in de vaten, ontstaan er vroeg of laat wonden. Bij een bijzonder groot percentage (15%) van deze diabetespatiënten met een wond aan de voet kan het leiden tot een amputatie van een (deel van het) been. Er ontstaat dan meteen een verhoogde kans op overlijden. Deze percentages liggen in Tanzania nog vele malen hoger. Dit kan dus hele ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven van de patiënt, naast de torenhoge zorgkosten die dit met zich meebrengt.

De nadruk van diabetische voetzorg ligt tegenwoordig op het voorkomen van wonden en daarbij de amputaties die hieruit kunnen volgen. Het primaire doel is dus om de zorgverleners in Tanzania die zich bezighouden met de diabetische voet, meer kennis over te dragen over het ziektebeeld zelf, de complicaties die daarbij horen, de wondzorg en zeker ook het voorkomen van.

Het verzorgen van scholingen en webinars is iets wat mij aan het hart ligt. In het verleden heb ik reeds veel lezingen en webinars gegeven aan verschillende beroepsgroepen die zich bezighouden met de diabetische voet, zowel in binnen- als buitenland. Voor mij een superleuke uitdaging om in een groter project dit stuk over de diabetische voet op mij te kunnen nemen. Een mooie eerste stap om een steentje te kunnen bijdragen in de preventie van de diabetische voet door de educatie van zorgverleners in Tanzania.”

Volg Tim en zijn reis in Tanzania op onze socials:

 
• Knop Instagram

Anderen bekeken ook:

  • Zwarte slippers

    Slippers in de zomer

    Met het warme weer is het heerlijk om op slippers te lopen, maar hoe blij zijn uw voeten hier mee?
    Lees meer
  • Tenenlopen bij kinderen

    Tenenlopen bij kinderen

    Merkt u op dat uw kind vaak op zijn/haar tenen loopt?
    Lees meer
  • Achillespeesklachten

    Achillespeesklachten tijdens het hardlopen

    Een veelvoorkomende klacht bij hardlopers is pijn in de achillespees, maar wat kunt u er tegen doen?
    Lees meer
  • PLT Partner

    Heb ik een beenlengteverschil?

    Veel mensen hebben (vaak zonder het zelf te weten) een beenlengteverschil, maar wat zijn de symptomen?
    Lees meer

Wij zijn aangesloten bij: