Podotherapie intakegesprek

Verschil Tussen Podoloog en Podotherapeut

Verschil Tussen Podoloog en Podotherapeut

Het verschil tussen een podoloog en een podotherapeut zit met name in de opleiding. De opleiding tot podotherapeut is een 4-jarige hbo studie. De titel ‘podoloog’ is onbeschermd en dat betekent dat hiervoor geen opleiding nodig is. Wel moet gezegd worden dat ieder vakgebied gepassioneerde en gedreven mensen kent. U kunt ook podologen treffen die een studie hebben gevolgd op de Academie voor Podologie en verschillende cursussen hebben afgerond. Daarmee kunnen deze mensen over de juiste kennis beschikken om u te behandelen. Echter, alleen de podotherapeut heeft de bevoegdheid om behandelingen uit te voeren en behandelplannen op te stellen bij huidproblemen, nagelproblemen en wonden die veroorzaakt worden door een chronisch ziektebeeld, zoals diabetes en reuma. De podotherapeut heeft een belangrijke zorgplicht in de preventieve voetzorg in Nederland. Specifieke medische kennis is daarbij noodzakelijk.

Schoenadvies bij voetproblemen

Podotherapeut is een paramedicus

Een podotherapeut is een paramedicus en valt daardoor onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De titel ‘podotherapeut’ is een door de wet BIG beschermde titel (artikel 34) en deze mag alleen gevoerd worden na afronding van een wettelijk erkende hbo-opleiding.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt.

Registerpodoloog

Registerpodoloog

Er wordt onderscheid gemaakt tussen podologen en de registerpodologen. Een registerpodoloog mag zich alleen registerpodoloog noemen, wanneer hij of zij de opleiding op hbo-niveau heeft afgerond, ingeschreven staat bij Stichting Loop, een AGB-code heeft en onder controle staat van het kwaliteitsregister Kabiz. Registerpodologen houden zich alleen bezig met steunzolen en ortheses en de behandeling is gericht op mobiliteit en beperking van de klachten. Doeleinden zijn verbetering van het gangbeeld, stabiliteit, mobiliteit en de kwaliteit van het leven in het algemeen. Die doelstellingen heeft de podotherapeut onder andere ook.

De titel Podoloog is niet beschermd, waardoor het veel voorkomt dat andere beroepsgroepen bijvoorbeeld steunzolen aan mensen verkopen. Deze steunzolen kunnen niet gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar. Dit is één van de redenen dat er veel onduidelijkheid is over de beroepsgroepen.

Kwaliteitsregistratie

Kwaliteitsregistratie

Een podotherapeut staat ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) en is geregistreerd in het onafhankelijke Kwaliteitsregister Paramedici (KP). De podoloog staat ingeschreven bij een stichting: Stichting Loop.

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?
Anderen bekeken ook