Wanneer is het tijd voor nieuwe hardloopschoenen?

Is het lang geleden dat u nieuwe hardloopschoenen heeft gekocht? Dan is het slim om een nieuw paar aan te schaffen. We leggen graag uit wanneer, en waarom.

Altijd een stap verder.

Wanneer nieuwe hardloopschoenen?

Over het algemeen moet u ongeveer na 1000 kilometer uw hardloopschoenen vervangen. Uw hardloopschoenen zijn dan meer dan 35 procent van hun oorspronkelijke demping kwijt, waardoor u een grotere kans loopt op blessures. Het is daarom handig om uw kilometers ergens bij te houden. In sommige gevallen kunt u zelf al zien dat uw schoenen aan vervanging toe zijn. Bijvoorbeeld door slijtage wordt de zool dunner en heeft u steeds minder grip.

Waarom nieuwe hardloopschoenen?

Hardloopschoenen waarvan de zolen versleten zijn bieden nauwelijks demping meer. Dit kan zorgen voor pijnlijke blessures onder de voet en de achillespees. Hardlopen op oude of versleten schoenen kan ook de knieën overbelasten, maar vaak komen hardlopers hier te laat achter. Het kan zorgen voor een pijnlijke ontsteking aan het peesblad, onder de voetzool of in uw achillespees.

Tips om langer met uw hardloopschoenen te kunnen

 • Wanneer u meer dan drie keer in de week hardloopt, is het verstandig om een tweede paar hardloopschoenen aan te schaffen. Schoenen hebben namelijk rust nodig nadat ze gebruikt zijn. Het kan wel 48 uur duren tot uw schoenen in hun oorspronkelijke staat zijn teruggekeerd. Wanneer u hetzelfde paar schoenen kort na elkaar zwaar belast zal de demping al snel minder worden.
 • Zet uw schoenen niet in een dichte kast. De kwaliteit van een schoen kan hierdoor afnemen.
 • Vervang ongeveer halverwege de gebruiksduur het inlegzooltje, want ook deze verslijten gedurende de tijd. De podotherapeut bij Voetencentrum Wender kan steunzolen op maat aanmeten.

Sportpodotherapeut bij Voetencentrum Wender

Een sportpodotherapeut is een podotherapeut met een specialisatie op het gebied van sport. Een sportpodotherapeut is bijgeschoold om naast reguliere klachtenbeelden ook sportblessures te herkennen, te voorkomen en te behandelen. Het gaat hierbij met name om blessures in de voet, enkel, knie, heup en de lage rug. De sportpodotherapeut onderzoekt welke bewegingen het lichaam maakt tijdens het sporten, op welke schoenen en in welke omstandigheden. Een combinatie van deze factoren kan het ontstaan van blessures verklaren. Op basis hiervan kan de sportpodotherapeut een behandeling starten, bijvoorbeeld met behulp van sport-inlays, (medical) taping, sportschoenadvies of een samenwerking met de (sport)fysiotherapeut.

Veel voorkomende klachten bij het hardlopen

Veel voorkomende klachten bij het hardlopen zijn:

 • Runners knee: een overbelastingsklacht van een pees aan de buitenzijde van de knie. Een Runners Knee is te herkennen aan pijn aan de buitenzijde van de knie.
 • Overbelaste achillespees: een overbelaste achillespees kan zich uiten in een zeurende en trekkende pijn in de achillespees.
 • Overpronatie: de enkels kantelen altijd licht naar binnen tijdens het lopen (pronatie). Wanneer dit teveel gebeurt, spreken we van overpronatie. Hierbij kunnen klachten ontstaan in de voeten en benen.
 • Hielspoor: een irritatie of ontsteking van de pees onder de voet. Meestal geven patiënten aan een scherpe pijn te voelen bij het opstaan, bijvoorbeeld uit bed of na een tijdje zitten.

Heeft u andere klachten tijdens of na het hardlopen die hier niet tussen staan? Klik dan hier voor meer soorten klachten.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Anderen bekeken ook:

 • Hightech Voetenlab

  Achillespeesklachten tijdens het hardlopen

  Een veelvoorkomende klacht bij hardlopers is pijn in de achillespees, maar wat kunt u er tegen doen?
  Lees meer
 • Podotherapeut legt uit aan een kind

  Tenenlopen bij kinderen

  Merkt u op dat uw kind vaak op zijn/haar tenen loopt? Tenenlopen komt regelmatig voor en kan meerdere oorzaken hebben.
  Lees meer
 • Podotherapie Studeren

  Opleiding Podotherapie

  Bij ons focus je op datgene wat jij echt leuk vindt. We hopen dat jij ook bij ons team komt!
  Lees meer
 • podotherapeut die een voetbalschoen buigt

  Aangepaste voetbalschoenen

  Veel voetballers ondervinden problemen qua pasvorm en ontwikkelen daardoor voetproblemen of pijnklachten. Aangepaste voetbalschoenen kunnen helpen bij herstel en bij de preventie van klachten.
  Lees meer

Wij zijn aangesloten bij: