Expressure-1

Drukplekken in schoenen kunnen leiden tot voetproblemen bij diabeten, en in sommige gevallen zelfs tot noodzakelijke amputaties. Het kunnen identificeren van deze drukplekken is cruciaal om diabeten de op maat gemaakte schoenen te kunnen bieden die ze nodig hebben. Tijdens het ‘ExPressure-1’ project wordt een ‘slimme sok’ ontwikkeld, die drukplekken tussen de voet en schoen. Zo worden risicolocaties voor het ontstaan van wonden rondom de voet 3D in kaart gebracht. De ontwikkeling van de ‘sensorsok’ brengt de voetenzorg voor mensen met diabetes een stap voorwaarts!

Projectplan

Voetulcera (voetzweren) vormen één van de belangrijkste complicaties van diabetes, zowel op het vlak van kwaliteit van leven van patiënten, als op het vlak van maatschappelijke zorgkosten. Het risico op het ontstaan van diabetische voetulcera kan worden beperkt door het vroegtijdig aanmeten van goedpassende orthopedische schoenen. Vooralsnog gebeurt dit aanmeten vaak niet op basis van objectieve metingen, maar op basis van de ambachtelijke expertise van de orthopedisch schoenmaker of podotherapeut. Daarnaast beperken bestaande meetsystemen die de druk op de voet in een schoen wel kunnen kwantificeren zich tot de zool van de voet en zijn daardoor niet in staat drukpunten op de bovenzijde van de voet te identificeren. Omdat ongeveer de helft van alle voetulcera op de bovenzijde van de voet ontstaan, is het echter wel van belang ook aan deze zijde de druk gemeten kan worden.

Logo Efro

Consortium

Met het ExPressure-1 project beoogt een consortium, dat bestaat uit MKB (Voetencentrum Wender, Voetmax B.V., PLT Products B.V., Podo-IT B.V.), hogeschool (Hogeschool Saxion), en universiteit (Universiteit Twente), een sensorsok te ontwikkelen die de drukbelasting van een schoen rondom de hele voet in een schoen in kaart kan brengen. Omdat de eigenschappen van deze sok, zoals dikte en comfort, vergelijkbaar zijn met confectiesokken, kan een realistisch en betrouwbaar beeld worden verkregen van het drukprofiel rondom de voet, zodat goed passend schoenmateriaal ontworpen kan worden.

Wij zijn aangesloten bij: