Huisschoen voor mensen met diabetes

Huisschoen voor mensen met diabetes

Huisschoen voor mensen met diabetes

Diabetes mellitus is een van de meest voorkomende chronische ziektes. Op dit moment zijn er meer dan 1.1 miljoen diabetespatiënten in Nederland [1], waarvan bijna een derde voetproblemen ontwikkelt [2]. Vaak gaat het om voetulcera die kunnen leiden tot voetinfecties, ziekenhuisopnames en amputaties. Voetulcera kunnen voorkomen worden door het dragen van goed schoeisel. Om deze reden hebben Voetencentrum Wender, Schuurman Schoenen en PLT Products een diabetische huisschoen ontwikkeld die betaalbaar, mooi en fijn om te dragen is.

Hoog risico op wonden

Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van voetwonden door geen of beperkt gevoel, een verminderde doorbloeding en afwijkingen welke leiden tot hoge drukken onder de voet. Diabetische voetwonden worden in veel gevallen veroorzaakt door herhaaldelijke druk op een deel van de voet. Door de verslechterde doorbloeding bij diabetespatiënten genezen deze wonden langzaam of soms zelfs niet. In het ergste geval kan dit leiden tot een amputatie van bijvoorbeeld het onderbeen. Bij 40% van de patiënten met een genezen voetwond zal binnen een jaar een nieuwe wond ontstaan. Bij 60% van de patiënten is dit binnen drie jaar [2].

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Lage therapietrouw

Lage therapietrouw

Voor diabetespatiënten is het dragen van juist en passend schoeisel enorm belangrijk. Wanneer verkeerd schoeisel wordt gedragen ontstaan drukplekken die de wonden veroorzaken. Om deze reden wordt er in veel gevallen aangeraden om orthopedische schoenen aan te meten en deze ook te allen tijde, zowel binnen als buiten, te dragen. Uit onderzoek blijkt dat diabetici thuis het meeste lopen, maar daar hun orthopedische schoenen minder dragen omdat ze die binnenshuis minder comfortabel vinden [3]. Daarom ontwikkelen we nu een huisschoen voor diabetici die voldoende steun geeft, er mooi uitziet en betaalbaar is. Het blijkt dat slechts 20 tot 30 procent van de diabetespatiënten daadwerkelijk hun orthopedische schoenen genoeg draagt. Hiermee wordt bedoeld dat slechts 20 tot 30 procent van de mensen met diabetes hun schoenen meer dan 80% van de dagelijkse stappen draagt. Deze lage therapietrouw leidt onder meer tot onnodige complicaties bij patiënten en daaraan gekoppeld hoge zorgkosten.

Comfortschoen met nieuwe eigenschappen

Comfortschoen met nieuwe eigenschappen

Om deze reden is Voetencentrum Wender in samenwerking met Schuurman Schoenen en PLT Products gestart met de ontwikkeling van een huisschoen voor diabeten. Het gaat om een subsidieproject van OP Oost en is onderdeel van een proeftuinproject, die innovatie en kruisbestuiving van kennis tussen bedrijven wil bevorderen. Voor de huisschoen is een speciaal type leest ontworpen met ruime volumematen, waardoor knellingen en drukplekken worden voorkomen en wat zorgt voor een goede drukverdeling tijdens het lopen. Daarnaast worden zachte materialen gebruikt, zoals vilt voor de schacht, om de schoen comfortabeler te maken. Vilt is tevens erg geschikt omdat hier, als er afwijkingen van de voet zijn op specifieke plekken, met een knobbeltang aanpassingen gedaan kunnen worden. De standaard comfort inlegzolen zijn gemaakt van kurk met een zachte afdeklaag. De tussenzool wordt gemaakt uit een duurzame kurksamenstelling en als alternatief voor de standaard meegeleverde inlegzool is er ook de mogelijkheid om de huisschoen te leveren met een op maat gemaakte steunzool van zacht schuimrubber.

De diabetische huisschoen is straks in verschillende kleuren beschikbaar en zal in een open en gesloten model gepresenteerd worden. Naar verwachting zullen de schoenen in het najaar van 2022 te verkrijgen zijn.

Bronvermelding

Bronvermelding

[1] M. Nielen, R. Poos, and J. Korevaar, “Diabetes mellitus in Nederland.” [Online]. Available: www.volksgezondheidenzorg.info
[2] D. G. Armstrong, A. J. M. Boulton, and S. A. Bus, “Diabetic Foot Ulcers and Their Recurrence,” The New England journal of medicine, vol. 376, no. 24, pp. 2367–2375, Jun. 2017, doi: 10.1056/NEJMRA1615439.
[3] Waaijman et al (2013): Adherence to Wearing Prescription Custom-Made Footwear in Patients With Diabetes at High Risk for Plantar Foot Ulceration

Wilt u een afspraak maken?
Anderen bekeken ook