Altijd een stap verder.

Kalknagel

Een kalknagel is een aandoening waarbij een schimmelinfectie in de nagel is ontstaan. Hierbij is de nagel vaak wit of geel verkleurd, verdikt, hobbelig of brokkelig. Soms laat de nagel geheel of gedeeltelijk los. De juiste benaming voor een kalknagel is schimmelnagel of mycosenagel. De benaming ‘kalknagel’ is in de volksmond ontstaan en is eigenlijk onjuist.

Voeten afdrogen met handdoek

Hoe ontstaat een kalknagel?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Besmetting ontstaat door dezelfde schimmelsoort (dermatofyten) die ook voetschimmel veroorzaakt.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 13% van de bevolking aan schimmelnagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een schimmelinfectie in de nagel wordt groter naarmate men ouder wordt.

Vocht en warmte

Een schimmel in de nagel kan worden overgedragen op andere personen, bijvoorbeeld door met blote voeten openbare douche- en badruimtes te betreden. Normaal gesproken is een nagel te dik om schimmels door te laten, maar nagels die beschadigd zijn door sporten of door het dragen van te nauwe schoenen, kunnen toch geïnfecteerd raken. Vocht en warmte geven eenmaal aanwezige schimmels de kans zich dieper in de huid en nagels te nestelen.

Maak een afspraak voor Lasertherapie

Lasertherapie tegen Schimmelnagels

Hoe werkt lasertherapie?

Bij de behandeling bereikt een fijne laserstraal het midden van de schimmelkolonie op het nagelbed. De energie van de laserstraal wordt door de schimmel opgenomen en omgezet in warmte.

Tijdens de behandeling vernietigt het laserlicht de schimmels zonder de nagel, het nagelbed of de omliggende huid te beschadigen. De celstructuur van de schimmel raakt bij een temperatuur van 45 graden permanent beschadigd, waardoor de schimmel afsterft en uitbreiding van de infectie effectief wordt stopgezet. Deze warmte is voelbaar waarbij aan het einde van de behandeling een pijnprikkel te ervaren is.

Ons Nagel Xpert Team voert laserbehandelingen uit in Hengelo, Leiden en Rotterdam.

Hoe effectief is laseren?

Klinische studies tonen aan dat de laserbehandeling bij meer dan 50% tot 75% van de patiënten een aanhoudende verbetering geeft. Als nagels slecht groeien zijn de resultaten minder goed. Het gaat hierbij met name om oudere mensen, mensen met vaatlijden of mensen met diabetes.

Resultaat laseren

Teennagels groeien met een snelheid van één millimeter per maand. Dit betekent dat er enige tijd nodig is (12 tot 13 maanden) tot de nagel er weer helemaal gezond uit ziet. De ND YAG is de enige laser waarbij wetenschappelijk is onderbouwd dat deze resultaat levert. Bovendien treden geen bijwerkingen op. Er zijn gemiddeld 4 tot 6 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Tussen elke behandeling zit een interval van 6 weken.

Voor- en na foto's

Voor en na foto's laseren alle tenen
Voor en na foto laseren schimmelnagel

Kosten van lasertherapie

Vergoeding

De kosten van de laserbehandeling worden gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De dekking voor de therapie hangt af van uw aanvullende pakket voor podotherapie.

Bekijk wat u terugkrijgt van uw verzekeraar.

Laserbehandeling

Kosten

Eerste bezoek

Bij uw eerste bezoek vindt een intakegesprek plaats. Ook worden uw nagels dunner gefreesd. De totale kosten van het eerste bezoek bedragen € 121,00. Dit bedrag kunt u declareren bij uw zorgverzekeraar, als u aanvullend verzekerd bent voor podotherapie.

Tweede bezoek
Bij het tweede bezoek worden de nagels voor het eerst gelaserd. De kosten hiervan bedragen  € 99,50. Dit gedeelte is een eigen bijdrage en wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Vervolgbehandelingen
De kosten van alle vervolgbehandelingen bedragen steeds €48,50, inclusief het eventueel laseren van de nagels, ongeacht het aantal nagels. Ook dit bedrag kunt u steeds declareren bij uw zorgverzekeraar, mits u aanvullend verzekerd bent.

Zelfzorgmiddelen
In de meeste gevallen is zelfzorg tijdens de laserbehandeling noodzakelijk. Uw huidtherapeut informeert u over de kosten van de benodigde producten.

Medicijnen tegen schimmelnagels. Hoe zit dat?

Crèmes en Poeders

Schimmels bevinden zich vooral aan de onderkant van de nagel en zijn van buitenaf slecht bereikbaar met antischimmel crèmes. De meeste antischimmel preparaten worden in de vorm van een crème of een zalf op de nagel aangebracht. Keratine, de belangrijkste bouwstof van de nagel, is vrijwel ondoordringbaar. Hierdoor kunnen medicijnen soms niet tot de infectie doordringen. Toch wordt antischimmelcrème wel toegepast als aanvulling op de laserinterventie bij Voetencentrum Wender, om zo goed mogelijk verzekerd te zijn van een goed resultaat.

Tabletten

Antischimmel-pillen / terbinafine tabletten kunnen bijwerkingen hebben en ook de werking van andere medicijnen zoals antidepressiva, bloedverdunners en hartmedicijnen beïnvloeden. Een kuur duurt ongeveer 3 maanden. Er is een kans van ongeveer 25 tot 30% dat de medicijnen niet aanslaan.

Nog belangrijker is het effect op de organen. De tabletten hebben uitwerking op de lever en bijwerkingen zoals misselijkheid en vermindering van eetlust komen veel voor. De huisarts kan u hierover  informeren. Soms wordt een laserbehandeling gecombineerd met medicatie.

Wij zijn aangesloten bij: