Podotherapie Kind

Ontwikkeling van de voeten bij kinderen

Ontwikkeling van de voeten bij kinderen

Een afwijkend looppatroon of pijnklachten hoeven niet altijd reden te zijn om actie te ondernemen. Bepaalde verschijnselen zijn normaal en naarmate de leeftijd vordert, verdwijnen deze vanzelf. Hieronder lichten wij voor u uit hoe een normale ontwikkeling van de benen en voeten eruitziet bij kinderen.

kind podotherapie

Leeftijd 0 tot 2 jaar

In de leeftijd van 0 tot 2 jaar zijn nog niet alle botstructuren in de kindervoet aanwezig. Ook werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Een baby ‘traint’ de voet- en beenspieren door te trappelen met de voeten. De voet ziet er nog wat ‘plat’ uit omdat er een vetkussentje onder aanwezig is. In de eerste jaren verdwijnt dit vetkussentje, waardoor er langzaam een voetholte ontstaat. In deze fase zal het kind de eerste stapjes maken (10-18 maanden). Het zetten van de eerste stapjes gaat meestal vanzelf. Het kind zal gaan staan en lopen wanneer de voet- en beenspieren hier klaar voor zijn. Het is daarom belangrijk om dit proces niet te forceren. Schoenen zijn in deze fase binnenshuis niet nodig: het lopen op blote voeten of op sokjes helpt de voeten en spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Buitenshuis zullen de voeten natuurlijk wel beschermd moeten worden.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Podotherapie Kind
Leeftijd 2 tot 6 jaar
Podotherapie Kind

Leeftijd 2 tot 6 jaar

In de leeftijd van 2 tot 6 kan de stand van de benen door het staan en lopen geleidelijk veranderen van een O-stand naar een X-stand. Ook zijn de voeten van een kind vaak nog ‘plat’. Dit trekt in de meeste gevallen bij wanneer het zesde levensjaar gepasseerd is. In deze leeftijdsfase ontwikkelt de kindervoet zich voortdurend. Het is daarom raadzaam om de maat van de schoenen en sokken iedere twee tot drie maanden te controleren. Het kan nodig zijn deze te vervangen, om zo de voeten de mogelijkheid te geven goed te groeien. Wanneer u merkt dat het ene been meer naar binnen staat dan het andere been of de ene voet platter is dan de andere voet, wordt dit als afwijkend gezien.

Leeftijd 6 tot 8 jaar

Leeftijd 6 tot 8 jaar

Wanneer een kind tussen de 6 en 8 jaar oud is, vermindert de X-stand van de benen en ontstaat er een normale stand van de voeten en benen. De benen behoren nu recht te staan en de voeten behoren een normale voetboog te hebben.

Moet ik een afspraak maken op het Kinderspreekuur?

Moet ik een afspraak maken op het Kinderspreekuur?

Heeft u het gevoel dat de benen of voeten van uw kind zich niet ontwikkelen zoals zou moeten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken op het Kinderspreekuur. Lees hier meer over kinderpodotherapie.

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?
Anderen bekeken ook
 • Voetproblemen bij kinderen

  De voeten van een kind zijn nog volop in de groei. Het kan daarom voorkomen dat uw kind last heeft van verschillende lichamelijke problemen.

  Lees meer
 • Steunzolen

  Steunzolen zijn uitneembare zolen die u in uw schoenen plaatst. Ze vervangen het voetbed dat standaard in uw schoenen zit.

  Lees meer
 • Schoenadvies

  Uw schoenen kunnen de veroorzaker zijn van uw voetklachten, zonder dat u dat direct in de gaten heeft.

  Lees meer
 • Orthese Tenen

  Een orthese wordt gebruikt om wrijving tussen de tenen of tussen de schoen en de tenen te verminderen of weg te nemen.

  Lees meer
 • Loopanalyse

  Een kwalitatieve loopanalyse kan bijdragen aan het verkrijgen van zeer gedetailleerde inzichten in het beweegpatroon van een sporter.

  Lees meer
 • Vergoedingen

  Bekijk hier of uw verzekeraar (een deel van) de kosten vergoedt.

  Lees meer