Pijn in de Enkel PodotherapeutPijn in de Enkel Podotherapeut Pijn in de enkel

Pijn in de enkel

Pijn in de enkel en andere ongemakken in de enkel komen regelmatig voor in de podotherapiepraktijk. De enkel is een lichaamsdeel dat veel te maken krijgt met verschillende krachten tijdens het bewegen. Pijnklachten in de enkel die vaak beschreven worden zijn opstartklachten, pijn bij het traplopen, pijn bij het hurken en pijn in de enkel tijdens of na het hardlopen of voetballen. Enkelklachten worden vaak gezien bij sporters, waarbij een verkeerde, intensieve belasting van de enkel een rol kan spelen. Ook artrose in de enkel is een veelvoorkomende, pijnlijke aandoening. Niet te verwarren met slijtage van de enkel, waarbij een natuurlijk verouderingsproces de klachten veroorzaakt.

Overzicht Enkelklachten

Overzicht Enkelklachten

Over specifieke klachten in de enkel hebben we meer informatie voor u beschreven. U leest meer over de oorzaken, symptomen en mogelijke behandeling.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Verdikte enkels

Behandeling Pijn in de Enkel

Verdikte enkels

Een verdikking van de enkels kan verschillende oorzaken hebben. Een verdikking van de enkel treedt vaak op na een verzwikking van de enkel. De enkelbanden zijn in dat geval te hoog belast, waarna vocht zich ophoopt. Ook komt vocht in de enkel voor bij een verminderde doorbloeding. In dat geval zijn vaak beide enkels gezwollen.

Het is daarnaast mogelijk dat u harde knobbels voelt bij het enkelgewricht. In dat geval ervaart u waarschijnlijk al regelmatig pijn in uw enkel. Er kan sprake zijn van artrose, waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit afneemt en vervormingen van het gewricht optreden.

Lees verder:

Enkelblessure bij het sporten

Enkelblessure bij het sporten

Blessures aan de enkel komen vaak voor bij sporten als voetbal, handbal, volleybal en basketbal. Sporten waarbij veel gedraaid en gesprongen wordt kunnen zorgen voor een hoge belasting van onder andere de enkels. Een verdraaiing of verzwikking van de enkel is al snel gebeurd.

Behandeling enkelblessure

Om enkelblessures te behandelen, kan de podotherapeut verschillende methodes toepassen. Denk bijvoorbeeld aan op maat gemaakte sport steunzolen, (medical) taping en een schoenadvies of een aanpassing van de sportschoenen.

Om het bewegen van (onder andere) de enkel tijdens het hardlopen goed te analyseren, maken we in onze praktijk gebruik van het Qualisys bewegingsanalysesysteem. Met dit systeem zijn we in staat om de kleinste beweging tot op de millimeter nauwkeurig te registreren. Er wordt met behulp van infrarood- en high-speedcamera’s een 3D beeld van het looppatroon gemaakt. Het systeem is op verschillende locaties in Nederland te vinden. Met het rapport dat hieruit voortkomt kan er een specifiek behandelplan gemaakt worden.

Ook voor pijn in de enkel die niet gerelateerd is aan het sporten kunt u bij de podotherapeut terecht.

Maak een afspraak

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.