Pijn in de heup podotherapeutPijn in de heup podotherapeut Pijn in de heup

Pijn in de heup

Pijn in de heup en andere ongemakken vanuit de heup komen regelmatig voor. De heup is een groot onderdeel van het bewegingsapparaat. Bij heupklachten kan sprake zijn van een overbelasting van een van de spieren of pezen die van en naar het heupgewricht lopen. Pijnklachten in de heup die vaak beschreven worden zijn opstartklachten, een stijf gevoel in de heup, pijn aan de zijkant van de heup, een diffuse pijn of een stekende of brandende pijn in de heup. De klachten zijn meestal aanwezig bij het lopen en staan. Er wordt ook vaak gesproken over slijtage in de heup of artrose in de heup. Heupklachten zijn er in vele verschillende vormen en kunnen daarom vele oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn een afwijkende voetstand, beenlengteverschil en hypermobiliteit.

Overzicht veelvoorkomende heupklachten

Overzicht veelvoorkomende heupklachten

In de regio van de heup komen veel verschillende soorten klachten voor. We hebben een aantal veelvoorkomende heupklachten voor u op een rij gezet, waarover u meer kunt lezen:

 • Bij in de heup bij het opstarten, gevoel van stijfheid in de heup, soms met een scherpe pijn (Artrose in de heup)
 • Bekkeninstabiliteit
 • Pijn in de heup, in combinatie met een beenlengteverschil
 • Constante pijn aan de buitenkant van de heup, soms met zwelling, warm gevoel of rode verkleuring (Slijmbeursontsteking in de heup)
 • Pijn in de lies, met pijn aan de onderrand van het schaambeen die kan uitstralen naar het bovenbeen of de buikspieren

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Slijtage of artrose in de heup?

Behandeling pijn in de heup

Slijtage of artrose in de heup?

Veel mensen praten over ‘slijtage in de heup’. In de volksmond wordt slijtage vaak ten onrechte gebruikt als ander woord voor artrose in de heup. Slijtage en artrose zijn twee verschillende dingen. Bij slijtage in de heup is er sprake van afname van de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht, die wordt veroorzaakt door een natuurlijk gebruik van het gewricht en het verouderingsproces. Bij artrose in de heup is er weliswaar ook sprake van afname van de kwaliteit van het kraakbeen, maar daarbij verandert ook de structuur van het gewricht: er kunnen zwellingen, ontstekingen, knobbels en benige uitsteeksels in het gewricht ontstaan.

Lees meer over artrose in de heup

Behandeling pijn in de heup

Behandeling Pijn in de Heup

Behandeling pijn in de heup

Heeft u last van pijn in de heup, dan kunt u dit laten onderzoeken door een podotherapeut. De podotherapeut doet een heuponderzoek, waarbij de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar wordt onderzocht. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of benen, kan de podotherapeut op maat gemaakte steunzolen voor u aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en benen en ondersteunen tijdens het lopen en het staan. De belasting op uw heupen wordt hiermee ook beïnvloed, waardoor het mogelijk is dat de pijn in uw heupen minder wordt. Als blijkt dat er sprake is van een beenlengteverschil kan er een hakverhoging in of onder de schoen geplaatst worden om beide benen evenredig te belasten. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden. De manuele therapeut of de chiropractor kan eventuele blokkades in de rug of het bekken behandelen.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

 • Slijmbeursontsteking Heup

  Wanneer de slijmbeurs in de heup ontstoken is, is er een constante zeurende en drukkende…

  Lees meer
 • Artrose Heup

  Artrose in de heup (coxartrose) is een aandoening waarbij het kraakbeen in het heupgewricht in kwaliteit achteruit is gegaan. Het…

  Lees meer
 • Hernia

  Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi) is een aandoening in de wervelkolom waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt…

  Lees meer
 • Ischias

  Een Ischias is een rugklacht, waarbij een zenuw in de rug (de nervus ischiadicus) geïrriteerd…

  Lees meer
 • Liesklachten

  Een blessure in de lies is een overbelasting die kan optreden bij het lopen. Hoewel…

  Lees meer

Altijd een stap verder.