Slijmbeursontsteking Heup

Wanneer de slijmbeurs in de heup ontstoken is, is er een constante zeurende en drukkende pijn aan de buitenzijde van de heup aanwezig. Deze gaat vaak gepaard gaat met zwelling, warmte en roodheid. Een slijmbeurs is een met vloeistof gevulde buidel die zich bevindt op plaatsen waar huid, spier en bot over elkaar glijden. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de weefsels goed en soepel over elkaar kunnen bewegen. Rond de heup liggen dertien slijmbeurzen. De bursa subtrochanterica bevindt zich aan de buitenzijde van het heupgewricht. Wanneer deze ontstoken raakt spreken we daarom van bursitis subtrochanterica.

Altijd een stap verder.

De slijmbeurs zorgt ervoor dat de weefsels soepel langs elkaar kunnen bewegen. Bij een slijmbeursontsteking is de met vloeistof gevulde buidel ontstoken.

Marieke

Podotherapeut

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Symptomen Slijmbeursontsteking Heup

Bursitis subtrochanterica is een slijmbeursontsteking op de kop van de trochanter major. Dit is het ‘uitstekende’ stuk bot in de heup, boven in het dijbeen. Bij een slijmbeursontsteking in de heup, is er een constante pijn aan de buitenkant van de heup aanwezig. Deze pijn kan lokaal of diffuus voorkomen en soms is er een lokale zwelling zichtbaar of voelbaar. Ook kan het zijn dat de pijnlijke plek rood verkleurd en warm is. De pijn wordt ervaren als een zeurende en drukkende pijn. Traplopen en van lig tot zit komen zijn pijnlijk. De pijn wordt erger nadat de heup belast is. Soms is het door de pijn bijna onmogelijk om op de heup te liggen. Het komt dan ook vaak voor dat mensen met een slijmbeursontsteking in de heup ’s nachts wakker worden van de pijn en slecht slapen. Ook geven mensen met deze klacht aan dat de autostoel drukt op de aangedane plek.

Oorzaken Slijmbeursontsteking Heup

Een ontsteking in de slijmbeurs van de heup (bursitis subtrochanterica) komt veel voor bij hardlopers. Vaak ontstaat de klacht door een te hoge belasting. Deze belasting kan ook veroorzaakt zijn door het liggen in een te hard bed of door de plek te stoten of erop te vallen. Een slijmbeursontsteking van de heup kan ook andere oorzaken hebben, waaronder:

Afwijkende voetstand

Behandeling Slijmbeursontsteking Heup

Een slijmbeursontsteking ontstaat door een te hoge belasting. Het is dan ook belangrijk dat u hiermee rekening houdt. Verminder de belasting op uw heup en houd voldoende rust. Bedenk voor uzelf of u de heup meer bent gaan belasten. Wellicht bent u bijvoorbeeld meer gaan wandelen of hardlopen. Probeer dit proces om te draaien. Treedt er geen verbetering op, dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De behandeling van de podotherapeut richt zich op het verbeteren van de belasting van de spieren rondom het heupgewricht. Een standsafwijking van de voeten en benen of een beenlengteverschil kunnen met podotherapeutische zolen worden beïnvloed. Podotherapeutische zolen beïnvloeden de stand van de voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling onder uw voeten. Ook zijn de schoenen waarop u loopt erg belangrijk. De podotherapeut beoordeelt uw schoenen op pasvorm en geeft u een klachtgericht schoenadvies. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Podotherapeut Voetencentrum Wender

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Wij zijn aangesloten bij: