Slijmbeursontsteking Heup PodotherapeutSlijmbeursontsteking Heup Podotherapeut Slijmbeursontsteking Heup

Slijmbeursontsteking Heup

Wanneer de slijmbeurs in de heup ontstoken is, is er een constante zeurende en drukkende pijn aan de buitenzijde van de heup aanwezig. Deze gaat vaak gepaard gaat met zwelling, warmte en roodheid. Een slijmbeurs is een met vloeistof gevulde buidel die zich bevindt op plaatsen waar huid, spier en bot over elkaar glijden. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de weefsels goed en soepel over elkaar kunnen bewegen. Rond de heup liggen dertien slijmbeurzen. De bursa subtrochanterica bevindt zich aan de buitenzijde van het heupgewricht. Wanneer deze ontstoken raakt spreken we daarom van bursitis subtrochanterica.

Symptomen Slijmbeursontsteking Heup

Behandeling Slijmbeursontsteking heup

Symptomen Slijmbeursontsteking Heup

Bursitis subtrochanterica is een slijmbeursontsteking op de kop van de trochanter major. Dit is het ‘uitstekende’ stuk bot in de heup, boven in het dijbeen. Bij een slijmbeursontsteking in de heup, is er een constante pijn aan de buitenkant van de heup aanwezig. Deze pijn kan lokaal of diffuus voorkomen en soms is er een lokale zwelling zichtbaar of voelbaar. Ook kan het zijn dat de pijnlijke plek rood verkleurd en warm is. De pijn wordt ervaren als een zeurende en drukkende pijn. Traplopen en van lig tot zit komen zijn pijnlijk. De pijn wordt erger nadat de heup belast is. Soms is het door de pijn bijna onmogelijk om op de heup te liggen. Het komt dan ook vaak voor dat mensen met een slijmbeursontsteking in de heup ’s nachts wakker worden van de pijn en slecht slapen. Ook geven mensen met deze klacht aan dat de autostoel drukt op de aangedane plek.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Slijmbeursontsteking Heup

Oorzaken Slijmbeursontsteking Heup

Een ontsteking in de slijmbeurs van de heup (bursitis subtrochanterica) komt veel voor bij hardlopers. Vaak ontstaat de klacht door een te hoge belasting. Deze belasting kan ook veroorzaakt zijn door het liggen in een te hard bed of door de plek te stoten of erop te vallen. Een slijmbeursontsteking van de heup kan ook andere oorzaken hebben, waaronder:

Afwijkende voetstand

Behandeling Slijmbeursontsteking Heup

Behandeling Slijmbeursontsteking Heup

Een slijmbeursontsteking ontstaat door een te hoge belasting. Het is dan ook belangrijk dat u hiermee rekening houdt. Verminder de belasting op uw heup en houd voldoende rust. Bedenk voor uzelf of u de heup meer bent gaan belasten. Wellicht bent u bijvoorbeeld meer gaan wandelen of hardlopen. Probeer dit proces om te draaien. Treedt er geen verbetering op, dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

De behandeling van de podotherapeut richt zich op het verbeteren van de belasting van de spieren rondom het heupgewricht. Een standsafwijking van de voeten en benen of een beenlengteverschil kunnen met podotherapeutische zolen worden beïnvloed. Podotherapeutische zolen beïnvloeden de stand van de voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling onder uw voeten.

Ook zijn de schoenen waarop u loopt erg belangrijk. De podotherapeut beoordeelt uw schoenen op pasvorm en geeft u een klachtgericht schoenadvies. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

 • Artrose Heup

  Artrose in de heup (coxartrose) is een aandoening waarbij het kraakbeen in het heupgewricht in kwaliteit achteruit is gegaan. Het…

  Lees meer
 • Liesklachten

  Een blessure in de lies is een overbelasting die kan optreden bij het lopen. Hoewel…

  Lees meer
 • Hypermobiliteit

  Wanneer banden en pezen te soepel zijn, spreken we van hypermobiliteit. De gewrichten zijn extreem…

  Lees meer
 • Hernia

  Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi) is een aandoening in de wervelkolom waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt…

  Lees meer
 • Ischias

  Een Ischias is een rugklacht, waarbij een zenuw in de rug (de nervus ischiadicus) geïrriteerd…

  Lees meer

Altijd een stap verder.