Pijn in de Knie PodotherapeutArtrose in de Heup Podotherapeut Pijn in de knie

Pijn in de knie

Pijn in de knie komt regelmatig voor in de podotherapiepraktijk en kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kan een acute, stekende pijn voorkomen die vaak duidt op een scheur of kneuzing, maar het kan ook een af en toe aanwezige zeurende pijn zijn. Dit wijst vaak op een overbelasting van de pezen of spieren in de knie. Knieklachten komen vaak voor bij mensen die veel bewegen.

Overzicht knieklachten

Pijn in de knie

Overzicht knieklachten

Over specifieke klachten in de knie hebben we meer informatie voor u beschreven. U leest meer over de oorzaken, symptomen en mogelijke behandeling.

 • Standsafwijking van de benen, waarbij de knieën naar binnen gedraaid staan (X-benen)
 • Standsafwijking van de benen, waarbij de knieën naar buiten gedraaid staan (O-benen)
 • Artrose in de knie, vaak gepaard met opstartklachten en pijn bij het lopen van lange afstanden of langdurig staan
 • Pijn bij het buigen van de knie, bijvoorbeeld bij het fietsen en traplopen (Meniscusklachten)
 • Pijn aan de buitenkant van de knie tijdens het hardlopen (Runner’s knee)
 • Zeurende of stekende pijn aan de voorzijde van de knie, vlak onder de knieschijf (Jumper’s knee)
 • Harde knobbel onder de voorzijde van de knie, vaak gepaard met een stekende pijn (Osgood-Schlatter)
 • Stekende pijn rondom de knieschijf, soms gepaard met het kraken, schrapen of klikken van de knieën (Patellofemoraal Pijnsyndroom)
 • Overbelasting binnenste knieband, te herkennen aan een stekende pijn aan de binnenzijde van de knie
 • Overbelasting buitenste knieband, te herkennen aan een stekende pijn aan de buitenzijde van de knie
 • Pijn en lichte zwelling aan de binnen- of voorzijde van de knie, schuin onder de knieschijf (Overbelasting onder de knie)

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Acute pijn in de knie

Behandeling Ontsteking Knie

Acute pijn in de knie

Een veelvoorkomende klacht is acute pijn in de knie. In veel gevallen is dit een stekende pijn die wordt veroorzaakt door een verkeerde beweging of val. De knie kan dik worden en er kan een blauwe plek op de plek komen. Dit wijst vaak op een verrekte of gekneusde knie, maar het is ook mogelijk dat de kniebanden gescheurd zijn of de meniscus beschadigd is. Het is goed om te weten dat de podotherapeut preventief advies kan geven om acute pijn in de knie te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanmeten van steunzolen op maat, het toepassen van medical taping of het geven van een schoenadvies.

Artrose of slijtage in de knie

Artrose of slijtage in de knie

Veel mensen praten over ‘slijtage in de knie’. In de volksmond wordt slijtage vaak ten onrechte gebruikt als ander woord voor artrose in de knie. Slijtage en artrose zijn twee verschillende dingen. Bij slijtage in de knie is er sprake van afname van de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht, die wordt veroorzaakt door een natuurlijk gebruik van het gewricht en het verouderingsproces. Bij artrose in de knie is er weliswaar ook sprake van afname van de kwaliteit van het kraakbeen, maar daarbij verandert ook de structuur van het gewricht: er kunnen zwellingen, ontstekingen, knobbels en benige uitsteeksels in het gewricht ontstaan.

Lees meer over artrose in de knie

Pijn rond de knieschijf

Behandeling Patellofemoraal Pijnsyndroom

Pijn rond de knieschijf

Klachten in de knie rondom de knieschijf ontstaan vaak door een langdurige (over)belasting van de kniebanden, pezen of spieren in de knie. De pijn kan optreden tijdens het bewegen, maar kan ook in rust aanwezig zijn. Vaak is het buigen of strekken van de knie pijnlijk en voelt de knie stijf aan. Er kan ook een geluid hoorbaar zijn bij het bewegen van de knie, zoals het kraken, schrapen of klikken van de knieën. Specifieke klachtenbeelden die pijn rond de knieschijf veroorzaken worden hieronder uitgelicht.

Knieklachten tijdens sporten

Behandeling pijn voorkant knie

Knieklachten tijdens sporten

Knieklachten en -blessures komen vaak voor bij sporten als hardlopen, voetbal, volleybal en basketbal. Sporten waarbij veel kracht op de knieën wordt gezet en waarbij veel gedraaid en gesprongen wordt kunnen zorgen voor een hoge belasting van onder andere de knieën. Onze sportpodotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van knieklachten die ontstaan tijdens het sporten.

Behandeling pijn in de knie

Behandeling pijn in de knie

Om knieblessures te behandelen, kan de podotherapeut verschillende methodes toepassen. Denk bijvoorbeeld aan op maat gemaakte (sport)steunzolen(medical) taping en een schoenadvies of een aanpassing van de sportschoenen.

Om het bewegen van (onder andere) de knie tijdens het hardlopen goed te analyseren, maken we in onze praktijk gebruik van het Qualisys bewegingsanalysesysteem. Met dit systeem zijn we in staat om de kleinste beweging tot op de millimeter nauwkeurig te registreren. Er wordt met behulp van infrarood- en high-speedcamera’s een 3D beeld van het looppatroon gemaakt. Het systeem is op verschillende locaties in Nederland te vinden. Met het rapport dat hieruit voortkomt kan er een specifiek behandelplan gemaakt worden.

Ook voor pijn in de knie die niet gerelateerd is aan het sporten kunt u bij de podotherapeut terecht.

Maak een afspraak

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.