Jumpers Knee PodotherapeutJumpers Knee Podotherapeut Jumper’s Knee

Jumper’s Knee

Een jumper’s knee, ook wel ‘springersknie’ genoemd, is een peesblessure in de knie. De pijn bevindt zich aan de voorkant van de knie en ontstaat bij sporters in het been waarmee zij zich afzetten om te springen. Hieraan heeft de klacht zijn naam dan ook te danken. Hoogspringers, basketballers, volleyballers en verspringers behoren onder andere tot de groep sporters die vaak last heeft van deze blessure.

Symptomen Jumper’s Knee

Symptomen Jumper’s Knee

Bij een jumper’s knee is een zeurende of stekende pijn aanwezig aan de voorzijde van de knie, vlak onder de knieschijf. Sporten zoals volleybal, basketbal en skiën geven de meeste pijnklachten. Hoe intensiever de knie belast wordt, hoe heviger de pijn. In ernstige gevallen zijn er ook pijnklachten aanwezig in het dagelijks leven. De pijnklachten ontstaan langzaam en nemen in de loop van de tijd toe. Wanneer aan de pijn geen gehoor wordt geven, kan een jumper’s knee zich tot een chronische klacht ontwikkelen. Soms ontstaat een vochtophoping rond het aangedane gebied in de knie.

Pijnklachten bij een jumper’s knee worden in vier categorieën ingedeeld:

  • Graad 1: Pijn wordt alleen ervaren na sportactiviteiten
  • Graad 2: Pijn wordt zowel voor als na sportactiviteiten ervaren, maar verdwijnt na de warming-up
  • Graad 3: Pijn wordt voor, tijdens en na sportactiviteiten ervaren
  • Graad 4: Pijn beïnvloedt dagelijkse bezigheden

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Jumper's Knee

Behandeling Jumpers Knee

Oorzaken Jumper's Knee

Een jumper’s knee kan worden veroorzaakt door de explosiviteit waarmee het been belast wordt bij het springen. Vooral van de spieren rond de knie wordt veel kracht gevraagd. Een jumper’s knee is een klacht die ontstaat na overbelasting waarbij er vaker en intensiever gesport wordt. Door deze verandering in sportactiviteiten kan de kniepees overbelast raken, met pijnklachten als gevolg. Onjuiste schoenen kunnen hierbij een rol spelen. Wanneer de schoenen over onvoldoende schokdemping beschikken, kunnen schokkrachten bijdragen aan het ontstaan van een jumper’s knee. Standsafwijkingen van de voet, knie of heup kunnen ook een risico vormen voor het ontstaan van een jumper’s knee.

Behandeling Jumper's Knee

Behandeling Jumper's Knee

Bij een Jumper’s knee is het soms niet verstandig om volledig rust te nemen. Volledige rust kan leiden tot afzwakking van het spierpeescomplex, waardoor in de toekomst meer pijnklachten kunnen ontstaan. Soms is het daarom aan te raden om niet tijdelijk te stoppen met sporten, maar alleen te minderen. De podotherapeut geeft u advies met betrekking tot de belasting van de knie. Het dragen van goede en stevige schoenen met een goede schokdemping is daarbij erg belangrijk. De podotherapeut kan een passend schoenadvies geven. Als er sprake is van een afwijkende voet- of beenstand, kunnen podotherapeutische zolen gemaakt worden om de pijn te verlichten. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Altijd een stap verder.