Pijn Meniscus PodotherapeutPijn Meniscus Podotherapeut Meniscusklachten

Meniscusklachten

Irritatie van de meniscus komt vaak voor na een verkeerde beweging of verdraaiing van de knie. De knie heeft twee menisci: de binnenste (mediale) en de buitenste (laterale) meniscus. De meniscus bevindt zich in het kniegewricht en zorgt daarbinnen voor schokdemping en stabiliteit. Pijnklachten worden meestal veroorzaakt door een scheur of irritatie van de meniscus. Ook leeftijd speelt een rol. Bij het ouder worden wordt weefsel minder elastisch, waardoor een meniscus sneller scheurt.

Symptomen Meniscusklachten

Symptomen Meniscusklachten

Bij een scheur of irritatie aan de binnenste meniscus is er pijn aanwezig aan de binnenzijde van de knie. Bij een scheur of irritatie aan de buitenste meniscus is er pijn aanwezig aan de buitenzijde van de knie. Een scheur in de meniscus wordt gekenmerkt door een ‘klik’ in de knie wanneer deze bewogen wordt en de knie lijkt ‘op slot te springen’. De knie kan dan niet meer zonder pijn gestrekt worden. Als het been op slot zit, is het mogelijk licht aan het been te trekken, waarna beweging wel kan worden uitgevoerd. Het buigen van de knie is pijnlijk, bijvoorbeeld bij het traplopen en fietsen. Soms is ook het overstrekken van de knie pijnlijk. Klachten treden vaak op wanneer het verdraaien van de knie al enige tijd geleden is. Daarnaast kan de knie instabiel aanvoelen.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Meniscusklachten

Behandeling Pijn Meniscus

Oorzaken Meniscusklachten

Een scheurtje in de meniscus kan bijvoorbeeld ontstaan door een verdraaiing in de knie. Bij het naar binnen verdraaien van de knie scheurt de buitenste (laterale) meniscus en bij het naar buiten verdraaien scheurt de binnenste (mediale) meniscus. Meniscusklachten komen vaak voor bij sporten waarbij de knie veel belast wordt, zoals voetbal, volleybal en skiën. Bij het ouder worden slijten de menisci langzaam en worden ze minder elastisch. Er kan dan een scheur in de meniscus ontstaan zonder dat er een verdraaiing heeft plaatsgevonden. Het op slot schieten van de knie ontstaat doordat het los zittende deel van de meniscus zich in het gewricht verplaatst. Hierbij blokkeert dit deeltje de beweging in de knie.

Behandeling Meniscusklachten

Behandeling Meniscusklachten

Heeft u pijn in uw knie en denkt u dat het uw meniscus kan zijn? Dan is het verstandig om dit te laten controleren bij de huisarts of de podotherapeut. Meniscusletsel kan worden aangetoond op een MRI scan. Afhankelijk van de ernst van de klacht, wordt een beleid gemaakt voor de behandeling. Soms is een chirurgische ingreep in het ziekenhuis nodig.

Als de klachten vooral te maken hebben met instabiliteit van de knie, kan de podotherapeut onderzoeken hoe de stabiliteit van de voet richting de knie vergroot kan worden. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Ook wordt de functie van de knie onderzocht. Op basis hiervan kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze zolen verbeteren de drukverdeling onder uw voeten en zorgen ervoor dat de banden, spieren en pezen in uw voeten en benen op een andere manier worden belast. Zo kan de stabiliteit in uw knieën worden vergroot.

Ook schoenen spelen een grote rol. De (sport)podotherapeut geeft daarom een klachtgericht (sport)schoenadvies dat past bij uw meniscusklachten. Eventueel wordt aanvullend fysiotherapie geadviseerd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Altijd een stap verder.