Overbelasting Onder de Knie PodotherapeutOverbelasting Onder de Knie Podotherapeut Overbelasting Onder de Knie

Overbelasting Onder de Knie

Een overbelasting van de pees onder de knie (pes anserinus superficialis) kenmerkt zich door pijn aan de binnenzijde of voorzijde van de knie, schuin onder de knieschijf. In het bovenbeen komen drie pezen bij elkaar en lopen dan als één pees verder naar de aanhechting op het onderbeen. Deze pees (pes anserinus superficialis) bevindt zich aan de binnen- en voorzijde van de knie. De overbelasting van deze kniepees komt met name voor bij sporters.

Symptomen Overbelasting Onder de Knie

Symptomen Overbelasting Onder de Knie

De pijn bevindt zich aan de binnen- of voorzijde van de knie, schuin onder de knieschijf. Daarnaast kan er een lichte zwelling aanwezig zijn. Vaak komen klachten voor bij zwemmers en langeafstandlopers.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Overbelasting Onder de Knie

Behandeling Overbelasting Onder de Knie

Oorzaken Overbelasting Onder de Knie

Een blessure van de pes anserinus superficialis komt vooral voor bij sporters en kan verschillende oorzaken hebben. Een scheurtje in de pees of irritatie van de pees kan onder andere veroorzaakt worden door:

  • Een plotselinge, verkeerde beweging
  • Naar binnen gekantelde middenvoet
  • Te snelle trainingsopbouw
  • Verkeerd looppatroon
  • Verkeerde schoenen

Behandeling Overbelasting Onder de Knie

Behandeling Overbelasting Onder de Knie

De overbelasting van de kniepees kan ontstaan door een afwijkende stand van de voet. Door deze afwijkende stand worden de banden, pezen en spieren in de voeten en de benen verkeerd belast. Hierdoor kan ook de pees in de knie overbelast raken. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw looppatroon en de stand van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Tijdens het onderzoek wordt duidelijk of er bijvoorbeeld sprake is van een afwijkende stand van de voeten. De podotherapeut kan in dat geval bijvoorbeeld podotherapeutische zolen voor u aanmeten.

De op maat gemaakte inlegzolen verbeteren de drukverdeling onder uw voeten en beïnvloeden de stand van uw voeten, knieën, heupen en rug. Op deze manier wordt de knie op een andere manier belast, waardoor de pees in uw knie meer rust krijgt en de pijn kan verminderen. Ook geeft de podotherapeut een gericht (sport)schoenadvies. Een goed passende en dempende (sport)schoen is belangrijk bij het herstel van een overbelasting van deze pees. De trainingsintensiviteit moet tijdelijk verminderd worden en kan na twee tot drie weken rust weer langzaam worden opgebouwd. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.