Patellofemoraal Pijnsyndroom PodotherapeutPatellofemoraal Pijnsyndroom Podotherapeut Patellofemoraal Pijnsyndroom

Patellofemoraal Pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom, of retropatellaire chondropathie, is een knieklacht waarbij het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf (de patella) is aangetast. Er is er pijn rondom de knieschijf aanwezig. Deze pijn treedt op bij een specifieke beweging van het kniegewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen. Het ‘niet sporen’ van de knieschijf in de groeve van het bovenbeen wordt als oorzaak van de pijn gezien. Hierbij neemt het kraakbeen in kwaliteit af en op termijn kan verzwakking van de spieren optreden. De klacht komt voornamelijk voor bij sporters, maar het patellofemoraal pijnsyndroom wordt soms ook aangeduid met de term ‘theaterknieën’, omdat de klacht gezien wordt bij mensen die veel in het theater zitten. Ook komt de pijn in de knieschijf voor bij mensen die veel in de auto zitten.

Symptomen Patellofemoraal Pijnsyndroom

Symptomen Patellofemoraal Pijnsyndroom

Activiteiten zoals hurken, fietsen, traplopen en springen (bij het sporten) zijn pijnlijk. Denk hierbij aan sporten zoals basketbal, volleybal en andere sporten waarbij veel gesprongen wordt. Er ontstaat daarbij vaak een stekende pijn rond de knieschijf. Soms gaat de pijn gepaard met het kraken, ‘schrapen’ of klikken van de knieën bij het bewegen.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Patellofemoraal Pijnsyndroom

Behandeling Patellofemoraal Pijnsyndroom

Oorzaken Patellofemoraal Pijnsyndroom

Het ‘niet sporen’ van de knieschijf in de groeve van het bovenbeen wordt als oorzaak van het patellofemoraal pijnsyndroom gezien. De pijnklachten rond de knieschijf kunnen ontstaan door een afwijkende stand van de knie. De knieschijf zorgt voor het goed kunnen strekken van de knie. Wanneer er sprake is van een X-stand van de knieën, waarbij de knieën naar binnen kantelen, sluit de knieschijf niet goed aan in de groeve. Een afwijkende stand van de knieën kan het gevolg zijn van een afwijkende stand in de voeten.

Behandeling Patellofemoraal Pijnsyndroom

Behandeling Patellofemoraal Pijnsyndroom

Probeer de beweging die de pijn veroorzaakt zoveel mogelijk te vermijden. Het is belangrijk om rust te nemen, maar sommige activiteiten of bewegingen zijn onvermijdbaar. Neemt de pijn in de knieschijf niet (voldoende) af, dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw voetfunctie, uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën en heupen. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende voetstand, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen aanmeten. Deze inlegzolen beïnvloeden de stand van uw voeten, waardoor vermindering van de pijnklachten kan optreden. Ook wordt eventueel een klachtgericht (sport)schoenadvies gegeven. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.