Groeipijn PodotherapeutGroeipijn Podotherapeut Groeipijn

Groeipijn

Groeipijn is de benaming voor pijn in de armen en benen bij kinderen die in de groei zijn. Het gaat hierbij vaak om pijn in de bovenbenen, schenen en knieholtes, maar nooit in de gewrichten. Groeipijn komt voor bij kinderen tussen de drie en veertien jaar. Groeipijn heeft een specifieke naam die doet vermoeden dat het gaat om pijn die veroorzaakt wordt door het groeien, maar de exacte oorzaak van groeipijn is niet bekend. Het is een term die in de volksmond ontstaan is, omdat veel kinderen te maken krijgen met deze klachten.

Symptomen Groeipijn

Behandeling Groeipijn

Symptomen Groeipijn

De meeste kinderen met groeipijn geven aan last te hebben van hun armen en benen in de avond en nacht. Voorbeelden van pijnklachten die veel voorkomen zijn pijn in de schenen, pijn in de bovenbenen en pijn in de knieholtes. Meestal treden de klachten op zodra het kind in bed gaat liggen. Het gaat om een diffuse pijn, die voor kinderen moeilijk te beschrijven is. Het verschil tussen groeipijn en spierpijn is moeilijk aan te geven. De groeipijn komt vaak in periodes opzetten, waarbij het een aantal avonden tot weken klachten geeft, maar daarna kan het lange tijd uitblijven. De pijn komt nooit voor in de gewrichten en ook niet overdag.

Sommige volwassenen geven aan klachten van groeipijn te ervaren, maar dit is niet mogelijk. Het gaat in die gevallen zeer waarschijnlijk om een andere klacht met vergelijkbare pijn. Andere voorbeelden van klachten in bijvoorbeeld de onderbenen zijn shin splints en het compartimentsyndroom.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Groeipijn

Oorzaken Groeipijn

De exacte oorzaak van groeipijn is onbekend. Wel is bekend dat klachten voorkomen bij kinderen van drie tot veertien jaar.

Behandeling Groeipijn

Behandeling Groeipijn

Groeipijn is niet doelgericht te behandelen. U kunt de pijn mogelijk verlichten door de benen te masseren of door een warme douche. Ook spierstrekoefeningen kunnen verlichting bieden. De ervaring leert dat wat voor de ene persoon goed werkt, voor de ander juist niet werkt en andersom.

Houdt de pijn al geruime tijd aan of komen de klachten ook overdag voor? Dan is het aan te raden om een afspraak te maken bij de kinderpodotherapeut. Het is mogelijk dat de klachten worden veroorzaakt door een afwijkende stand van de voeten of benen, zoals een X-stand of een O-stand een afwijkend looppatroon of verkeerde schoenen. De kinderpodotherapeut gaat op zoek naar de oorzaak van de klachten en kan eventueel helpen door een schoenadvies te geven, steunzolen aan te meten en meer.

Het is goed om te weten dat ons kinderteam bestaat uit podotherapeuten die veel ervaring hebben met kinderen en een passie hebben voor het werken met kinderen.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.