Overbelasting Tibialis Posterior PodotherapeutOverbelasting Tibialis Posterior Podotherapeut Overbelasting Achterste Scheenbeenspier

Overbelasting Achterste Scheenbeenspier

De achterste scheenbeenspier (de Musculus Tibialis Posterior) loopt vanuit de kuit langs de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. De spier heeft een belangrijke functie bij het stabiliseren van de voet, enkel en het onderbeen. Een overbelasting van een pees kent verschillende fases. Eerst wordt de pees stijver, dikker en minder goed belastbaar. Volledig herstel is in dit stadium nog mogelijk. In het volgende stadium kan de structuur van de pees veranderen. Enig herstel is vanaf dan nog maar mogelijk. Hoe verder de overbelasting gevorderd is, hoe moeilijker het herstel van de pees wordt.

Symptomen Overbelasting Achterste Scheenbeenspier

Behandeling Overbelasting Tibialis Posterior Podotherapeut

Symptomen Overbelasting Achterste Scheenbeenspier

Klachten treden op voor, tijdens en na belasting. Bij veel lopen, staan en sporten worden de klachten erger. Doorgaans worden de klachten aan de binnenzijde van de voet aangegeven met uitstralende pijn naar de achterzijde van de enkel. De pijn is vaak geleidelijk ontstaan en wordt op den duur erger.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Overbelasting Achterste Scheenbeenspier

Oorzaken Overbelasting Achterste Scheenbeenspier

De m. tibialis posterior loopt vanuit de kuit langs de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. De spier heeft een belangrijke functie bij het stabiliseren van de voet, enkel en het onderbeen. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een overbelaste pees van de achterste scheenbeenspier. De meest voorkomende oorzaak is een afwijkende stand van de voet of voetfunctie. Met name een platvoet of een voet waarbij het hielbeen erg naar binnen kantelt vergroten het risico op overbelasting. Hoe meer trekkracht er op een spier staat, hoe sneller deze overbelast raakt.

Behandeling Overbelasting Achterste Scheenbeenspier

Behandeling Overbelasting Achterste Scheenbeenspier

Er is sprake van een overbelasting. Het is daarom belangrijk om rust te houden. Eventueel kunt u de pees rekken. Zorg er daarnaast voor dat u op de juiste schoenen loopt. Het is belangrijk dat uw schoenen stevig zijn, zodat ze de voet zo goed mogelijk ondersteunen en de pees van de achterste scheenbeenspier voldoende kunnen ontlasten. Neemt de pijn aan de binnenkant van de voet niet af of heeft u veel klachten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

De podotherapeut onderzoekt onder andere uw looppatroon en de stand van uw voeten, enkels, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Ook wordt de drukverdeling onder uw voeten tijdens het staan en het lopen in kaart gebracht en uw voetfunctie wordt onderzocht. Als uit het onderzoek bijvoorbeeld blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van de voet, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze steunzolen verbeteren de drukverdeling onder uw voeten en beïnvloeden de stand van uw voeten, knieën en heupen. Op deze manier worden de banden, spieren en pezen in uw voeten en benen op een andere manier belast, met als doel om de overbelaste pees minder hard te laten werken.

Daarnaast geeft de podotherapeut een schoenadvies dat past bij de pijn aan de binnenkant van uw voet, zodat u weer comfortabel kunt lopen. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.