Overbelasting onderbeenspier PodotherapeutOverbelasting onderbeenspier Podotherapeut Overbelasting Onderbeenspier

Overbelasting Onderbeenspier

Een tendinopatie van de m. peroneus brevis is een peesoverbelasting van een langwerpige spier aan de buitenzijde van het lager gelegen gedeelte van het onderbeen. Deze spier heeft een belangrijke functie bij het stabiliseren van de voet, enkel en het onderbeen. Een overbelasting van een pees kent verschillende fases. Hoe verder de overbelasting is gevorderd, hoe moeilijker de pees weer herstelt.

Symptomen Overbelasting Onderbeenspier

Symptomen Overbelasting Onderbeenspier

Bij een peesoverbelasting van de onderbeenspier is er vaak sprake van een zeurende of stekende pijn in het midden van de buitenzijde van de voet. De pijn kan uitstralen naar de buitenzijde van enkel. De pijn wordt erger bij het traplopen of het op de tenen staan. Meestal staat de voet erg naar buiten gekanteld. Soms ontstaat een peesoverbelasting van de onderbeenspier (m. peroneus brevis) door het verzwikken van de enkel.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Overbelasting Onderbeenspier

Behandeling Overbelasting onderbeenspier

Oorzaken Overbelasting Onderbeenspier

Bij een holle voet is de kans groter dat er een overbelasting van de onderbeenspier ontstaat. Daarnaast kunnen bepaalde werkzaamheden, zoals het langdurig staan op een ladder of een trap meespelen in het ontwikkelen van overbelasting. De pijn is meestal geleidelijk ontstaan, maar kan ook voortkomen uit het verzwikken van de enkel. Soms is het soort schoenen de oorzaak van de klacht. Als de schoen te krap, te smal of te klein is, wordt de stabiliteit van de enkel verminderd. Hierdoor kan de kuitspier gemakkelijk overbelast raken.

Behandeling Overbelaste Onderbeenspier

Behandeling Overbelaste Onderbeenspier

Bij een overbelasting is het belangrijk om voldoende rust te houden. Houd daarnaast rekening met de schoenen waarop u loopt. De schoenen moeten de juiste lengte en breedte hebben en er mogen geen stiksels of naden lopen op de plek waar de pees zich aanhecht. Vermijd traplopen als het kan en loop niet op uw tenen. Wordt de pijn niet minder of heeft u veel klachten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

De podotherapeut gaat op zoek naar de oorzaak van de peesoverbelasting van uw onderbeenspier. Mogelijk ligt de oorzaak bij een afwijkende stand van uw voet, zoals een holvoet. De podotherapeut kan bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen voor u aanmeten. Deze zolen zorgen voor een betere drukverdeling onder uw voeten tijdens het lopen en het staan. Ze ondersteunen onder andere de banden, spieren en pezen in uw voeten en benen en beïnvloeden uw algehele stand. Het doel is om de m. peroneus brevis zo veel mogelijk te ontlasten, zodat de pijn aan de buitenkant van uw voet afneemt.

Daarnaast geeft de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies. Indien nodig wordt aanvullend fysiotherapie geadviseerd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.