Shin Splints PodotherapeutShin Splints Podotherapeut Shin Splints

Shin Splints

Scheenbeenvliesontsteking, ook wel ‘shin splints’ genoemd, is een overbelastingsblessure van het onderbeen die vaak gezien wordt bij hardlopers, militairen en mensen die sporten beoefenen waarbij veel gesprongen wordt. Bij een scheenbeenvliesontsteking kan er sprake zijn van een te hoge trekspanning op de spieren die aanhechten op het onderbeen of een te hoge belasting op het bot, als gevolg van onvoldoende schokdemping. De hoge trekspanning kan veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon. Als gevolg hiervan kunnen er kleine botafwijkingen op het scheenbeen ontstaan die een zeurende pijn veroorzaken. De exacte oorzaak van shin splints is niet bekend. Hoewel de klacht de naam wel draagt, is er geen daadwerkelijke ontsteking aanwezig.

Symptomen Shin Splints

Symptomen Shin Splints

Mensen met shin splints (scheenbeenvliesontsteking) voelen vaak een diffuse, zeurende pijn tijdens het wandelen of hardlopen. Ook veel springen geeft pijnklachten. Soms is een stekende, snijdende pijn aanwezig. De pijn bevindt zich aan de binnenzijde van het scheenbeen ter hoogte van het onderste deel van het onderbeen.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Shin Splints

Behandeling Shin Splints

Oorzaken Shin Splints

Scheenbeenvliesontsteking is eigenlijk geen ontsteking. De pijn is een gevolg van overbelasting. Shin splints kunnen ontstaan onder verschillende omstandigheden, waaronder:

 • Afwijkende stand van de benen (O-benen)
 • Altijd over dezelfde kant van de weg hardlopen
 • Sterk naar binnen zakken van de voet
 • Te zware of te snelle opbouw van de training
 • Veranderen van sportschoen

Behandeling Shin Splints

Behandeling Shin Splints

De pijnklachten van shin splints worden veelal veroorzaakt worden door overbelasting. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden. Pas uw belasting aan en houd voldoende rust. Ga ook voor uzelf na of u bijvoorbeeld meer bent gaan wandelen of hardlopen en probeer dit proces om te draaien. Merkt u geen of niet voldoende verbetering, dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon en onder andere de voetfunctie en drukverdeling onder uw voeten. De behandeling van shin splints bij de podotherapeut bestaat uit het ontlasten van de binnenzijde van het scheenbeen. De te hoge trekkrachten op de binnenste onderbeenspieren moeten worden verminderd. De podotherapeut kan op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Hiermee worden de voetstand en het looppatroon beïnvloed, om de aangedane spieren te ontlasten.

Ook geeft de (sport)podotherapeut een klachtgericht schoenadvies waarmee de klachten kunnen worden verminderd. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie geadviseerd worden.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

 • Artrose Enkel

  Artrose in de enkel, het bovenste spronggewricht (BSG of talo fibulare), is een aandoening waarbij…

  Lees meer
 • Runner’s Knee

  Een Runner’s Knee, Lopersknie (of Tractus iliotibialis frictiesyndroom) is een overbelastingsklacht van een pees aan de buitenzijde…

  Lees meer
 • Jumper’s Knee

  Een jumper’s knee, ook wel ‘springersknie’ genoemd, is een peesblessure in de knie. De pijn…

  Lees meer

Altijd een stap verder.