Vermoeide Voeten en Benen

Iedereen heeft wel eens zware of vermoeide benen, maar de vermoeidheid kan de overhand nemen waarbij er pijnklachten ontstaan. Op dat moment is het verstandig te kijken waar deze klachten vandaan kunnen komen.

Altijd een stap verder.

Vermoeide voeten en benen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn er gecombineerde oorzaken. Om een goed behandelplan op te stellen, is niet alleen een onderzoek van belang, maar ook het vraaggesprek speelt hier een grote rol.

Annelieke

Regioleider / Podotherapeut

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Symptomen Vermoeide Voeten en Benen

Vermoeide benen uiten zich soms door kramp. Er kan dan sprake zijn van een tekort aan zuurstof in de spieren. Na een paar minuten rust verdwijnt de pijn dan vaak. Dit fenomeen wordt ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Vermoeidheidsklachten kunnen steeds erger worden, waardoor ze steeds eerder optreden. Soms treden klachten dan al op na enkele minuten lopen.

Oorzaken Vermoeide Voeten en Benen

De oorzaak van vermoeide benen of voeten is per persoon verschillend. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Afwijkende voetstand of beenstand (zoals X-benen of O-benen)
 • Overbelasting door langdurig staan of lopen
 • Overgewicht
 • Zwangerschap

Ook een slechte doorbloeding kan een oorzaak zijn van vermoeide benen of voeten. Sommige mensen zijn geboren met een slechte bloedcirculatie of ontwikkelen dit op latere leeftijd. Hierdoor krijgen spieren een tekort aan zuurstof waardoor een snellere vermoeidheid optreedt.

Behandeling Vermoeide Voeten en Benen

Heeft u veel last van vermoeide voeten of benen? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Ook wordt de drukverdeling onder uw voeten tijdens het lopen en het staan in kaart gebracht. Uw voetfunctie wordt onderzocht. Op basis van het onderzoek kan de podotherapeut een behandelplan met u bespreken. Dit kan betekenen dat de podotherapeut op maat gemaakt podotherapeutische steunzolen voor u aanmeet. Een afwijkende stand van de voeten of benen kan hiermee beïnvloed worden. Podotherapeutische zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en ondersteunen de voeten en benen waardoor ze minder snel vermoeid raken. De banden, spieren en pezen in uw voeten en benen raken minder snel overbelast. Ook wanneer er sprake is van hypermobiliteit raken spieren sneller vermoeid en kunnen podotherapeutische zolen ondersteuning bieden. Daarnaast zal de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies aan u geven. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Podotherapeut Voetencentrum Wender

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

 • Doorgezakte Voet

  Een doorgezakte voet is een voet waarvan de voetzool volledig op de grond rust.

  Lees meer
 • Zenuwpijn Tenen

  Zenuwpijnen in de tenen kan zich uiten in prikkelingen, een brandend gevoel, steken en krampen.

  Lees meer
 • Verzwikte Enkel

  Bij een verzwikte enkel is de enkel 'omgeklapt' en zijn de pezen en ligamenten rondom de enkel opgerekt, of (gedeeltelijk) gescheurd.

  Lees meer
 • Tenenlopen

  Tenenlopen is een manier van lopen waarbij de hielen nauwelijks de grond raken.

  Lees meer
 • Drukplek Tenen

  Drukplekken op de tenen kunnen eelt of pijnlijke likdoorns veroorzaken.

  Lees meer
 • Wintertenen

  Wintertenen zijn één of meerdere plekken op de tenen die verschijnen na blootstelling aan kou. De plekken zijn vaak rood of paarsblauw van kleur en zorgen voor een branderig gevoel, jeuk en soms licht gezwollen plekken op de tenen.

  Lees meer

Wij zijn aangesloten bij: