Ischias PodotherapeutIschias Podotherapeut Ischias

Ischias

Een Ischias is een rugklacht, waarbij een zenuw in de rug (de nervus ischiadicus) geïrriteerd is. Dit is de zenuw die vanuit de rug en het heiligbeen, via de bil naar de achterzijde van het been naar de voet loopt. De zenuw kan geïrriteerd, ontstoken of beschadigd raken doordat er druk op de zenuw komt te staan. Bij een irritatie van deze zenuw spreken we van een ischias. De symptomen kunnen erg lijken op de symptomen van een hernia.

Symptomen Ischias

Symptomen Ischias

Bij een ischias kunnen, net als bij een hernia, hevige pijn in de rug en mogelijk uitstralende pijn naar de bil of het been ontstaan. Ook kunnen er tintelingen, prikkelingen, een doof gevoel of zelfs uitvalsverschijnselen in één of beide benen of voeten ontstaan. Vaak begint een ischias met doffe pijn in de onderrug of bil die overgaat in stekende of brandende zenuwpijn in de bil met uitstraling naar het been. Het heffen en strekken van dit been is pijnlijk. De pijn kan tot in de voeten of tenen waarneembaar zijn. Pijnklachten worden erger bij verandering van houding, verkoudheid en afkoeling. Soms gaat een ischias gepaard met gevoelsstoornissen aan de achterzijde van het been. Als de ischiaszenuw (nervus ischiadicus) beschadigd raakt, kunnen de kuitspieren verslappen en kan het reflex van de achillespees uitvallen. De klachten van een ischias kunnen vanzelf over gaan, maar vaak alleen als de belasting drastisch wordt verlaagd.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Ischias

Behandeling Ischias

Oorzaken Ischias

Het ontstaan van een ischias kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan een afwijkende stand in de rug, benen of voeten, een slechte (werk)houding, zwangerschap, strakke spieren in de rug of bil, en/of het niet goed functioneren van de gewrichten in de rug of het bekken. Ook kunnen een lage weerstand door langdurige stress, kou of griep een rol spelen in het ontstaan van de klachten.

Behandeling Ischias

Behandeling Ischias

Raadpleeg bij hevige rugpijn altijd uw huisarts. Mogelijk kan een podotherapeut de pijn bij een ischias verlichten. Als er sprake is van een afwijkende voetstand, kan dit invloed hebben op uw algehele stand. Hiermee wordt uw rug mogelijk op een verkeerde manier belast. De podotherapeut onderzoekt onder andere de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Ook voert de podotherapeut een drukmeting uit. Uit deze meting zal blijken hoe de druk onder uw voeten wordt verdeeld.

Op basis van het onderzoek kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen zorgen ervoor dat de druk onder uw voeten optimaal wordt verdeeld, waardoor de banden, spieren en pezen in uw voeten en benen beter worden belast en ondersteund worden. Een eventueel beenlengteverschil kan worden beïnvloed met een hakverhoging, waardoor de benen evenveel belast worden. Met deze therapie kan de uitstralende pijn die de ischias veroorzaakt afnemen. Indien nodig wordt aanvullend fysiotherapie geadviseerd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.