Varus Stand PodotherapeutVarus Stand Podotherapeut Standsafwijking

Standsafwijking

Een standsafwijking kan betrekking hebben op verschillende delen van het onderlichaam. Zo kan het onderbeen een verkeerde stand aanhouden, maar ook bijvoorbeeld de voet, de knieën of (een van) de tenen. Een standsafwijking kan klachten met zich meebrengen maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Klachten kunnen variëren van pijnklachten tot een vermoeid gevoel in de heup, knie of enkel. Bij kinderen komt een standsafwijking vaker voor, dit is meestal onschuldig en normaliseert zich in veel gevallen zelf naarmate het kind ouder wordt.

X-benen en O-benen

X-benen Behandeling

X-benen en O-benen

Bij een afwijkende stand van de benen kan gesproken worden van X-benen of O-benen. Hierbij staan de knieën ten opzichte van de benen naar binnen of juist naar buiten. Bij X-benen is de afstand tussen de knieën kleiner dan de afstand tussen de enkels, de knieën staan dan in een X-vorm naar binnen gekanteld. Bij O-benen is de afstand tussen de knieën groter dan de afstand tussen de enkels, de benen staan dan als het ware naar buiten.

Varus- en Valgusstand

Behandeling Valgus stand Podotherapeut

Varus- en Valgusstand

De varus- en valgusstand zijn standsafwijkingen waarbij een lichaamsdeel naar binnen of juist naar buiten toe kantelt. Het naar buiten kantelen van een lichaamsdeel wordt aangeduid met de term ‘varus’. Dit is het tegenovergestelde van ‘valgus’, waarbij een lichaamsdeel naar binnen toe kantelt. Een varusstand komt vaak voor bij een holvoet. De grote teen, voet, enkel, knie en heup kunnen naar buiten kantelen. Een valgusstand die vaak in de podotherapiepraktijk voorkomt is de hallux valgus, waarbij de grote teen scheef staat en naar binnen kantelt.

Platvoet en holvoet

Platvoet en holvoet

Een platvoet (pes planus) is een voet waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voet staat als het ware ‘plat op de grond’. Hieraan heeft de voetstand zijn naam dan ook te danken. Het tegenovergestelde van een platvoet is een holvoet. Hierbij staat de holte van de voetboog bijzonder hoog. Een platvoet of holvoet is een veelvoorkomende afwijking die vaak pijn en vermoeidheid in de voet en benen veroorzaakt. Een platvoet kan resulteren in klachten aan de knieën, heupen of rug.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.