Beenlengteverschil

Als gevolg van een beenlengteverschil kunnen er verschillende klachten in de voet, knie, heup of rug ontstaan. De meeste klachten komen voor aan één zijde van de rug of aan de buitenzijde van het heupgewricht. Pijnklachten kunnen al optreden bij slechts een aantal millimeter beenlengteverschil. Denk hierbij aan pijn in de voeten, knieën, heupen, rug en zelfs in de schouders

Altijd een stap verder.

Sommige mensen hebben veel klachten door een beenlengteverschil, maar anderen juist helemaal niet.

Tim

Regioleider / Diabetespodotherapeut

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Symptomen Beenlengteverschil

Bij een beenlengteverschil kan bijvoorbeeld de knie van het langere been worden gebogen en het bekken, de rug en de schouders kunnen worden opgetrokken om de rug recht te houden. Het langere been kantelt meer naar binnen toe of het kortere been kantelt meer naar buiten toe. Deze houding wordt vaak onbewust aangenomen om het verschil in beenlengte te compenseren. Het aannemen van een compenserende houding kan vermoeiend zijn in voeten, benen, heup en rug.

Beenlengteverschil

Oorzaken Beenlengteverschil

Een verschil in beenlengte kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zowel gevolg zijn van een aangeboren afwijking als van een secundaire oorzaak, zoals een breuk in het verleden, een operatie of een afwijkende en ongelijke stand in de voeten en/of benen. Het ontstaan van een beenlengteverschil kan onder andere de volgende oorzaken hebben:

 • Aangeboren
 • Botbreuken
 • Groeistoornis (bij kinderen)
 • Heupdysplasie
 • Heupprothese of knieprothese

Behandeling Beenlengteverschil

Hoewel een beenlengteverschil niet altijd direct voor pijnklachten zorgt, is wel aan te raden het verschil te verkleinen. De verkeerde houding kan op langere termijn voor klachten in het gehele lichaam zorgen. Een beenlengteverschil kan gecompenseerd worden door een hakverhoging in of onder de schoenen te dragen. De podotherapeut kan u hierbij helpen. De podotherapeut meet het verschil in beenlengte op en bespreekt de nodige verhoging met u. Het dragen van een hakverhoging is meestal niet voldoende om van vermoeidheid of pijnklachten af te komen. De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Op basis van het onderzoek kunnen bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u worden aangemeten. Deze steunzolen beïnvloeden de stand van uw voeten en benen en ondersteunen en ontlasten de spieren, banden en pezen. Daarnaast zal de podotherapeut u een klachtgericht schoenadvies geven. In combinatie met een hakverhoging kan deze therapie voor pijnverlichting zorgen of pijn in de toekomst voorkomen. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

 • Hernia

  Een hernia is een aandoening waarbij de tussenwervelschijf in de rug of nek uitstulpt. Door deze uitstulping kunnen aanwezige zenuwen bekneld raken, waarbij hevige pijn kan ontstaan.

  Lees meer
 • Ischias

  Een Ischias is een rugklacht, waarbij een zenuw in de rug (de nervus ischiadicus) geïrriteerd is.

  Lees meer
 • X-Benen

  Genua valga, ook wel X-benen genoemd, is een standsafwijking van de benen.

  Lees meer
 • O-benen

  Bij O-benen staan de knieën in een knik naar buiten.

  Lees meer
 • Artrose Heup

  Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan.

  Lees meer
 • Slijmbeursontsteking Heup

  Ontsteking van de slijmbeurs in de heup. Hierbij kan roodheid en zwelling ontstaan.

  Lees meer

Wij zijn aangesloten bij: