Valgus stand PodotherapeutValgus stand Podotherapeut Naar Binnen Kantelen

Naar Binnen Kantelen

Het naar binnen kantelen van een lichaamsdeel wordt aangeduid met de term ‘valgus’. De grote teen, voet, enkel, knie en heup kunnen naar binnen kantelen. Een valgusstand van de voet wordt vaak verward met een platvoet. Een platvoet hoeft echter niet altijd naar binnen toe te kantelen. Wanneer de enkel of voet naar binnen kantelt, wordt meestal verwezen naar een podotherapeut.

Symptomen Naar Binnen Kantelen

Behandeling Valgus stand Podotherapeut

Symptomen Naar Binnen Kantelen

Een valgusstand van de voet is goed te herkennen aan het slijtagepatroon van de schoenen. De schoenen slijten dan vooral aan de binnenzijde af. Daarnaast staat het onderbeen ten opzichte van het hielbeen niet loodrecht op elkaar en wijst het enkelgewricht naar binnen toe. Het naar binnen kantelen van de knie of heup is goed te herkennen aan de zogenaamde X-stand van de benen. Kinderen kunnen vaak struikelen en vallen wanneer de voet, enkel, knie of heup naar binnen kantelt.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Naar Binnen Kantelen

Oorzaken Naar Binnen Kantelen

De oorzaken van een valgusstand lopen erg uiteen. In de meeste gevallen is de stand aangeboren en wordt deze versterkt door een afwijkend looppatroon. Andere mogelijke oorzaken voor het naar binnen kantelen van een lichaamsdeel zijn:

  • Chirurgische ingreep
  • Overgewicht
  • Slecht genezen breuk

Behandeling Naar Binnen Kantelen

Behandeling Naar Binnen Kantelen

Een valgusstand kan beïnvloed worden met podotherapeutische zolen. Deze inlegzolen ‘sturen’ het naar binnen kantelen van de voet, enkel, knie en/of heup. De beïnvloeding vanuit podotherapeutische zolen zorgt er met name voor dat de stand niet erger wordt. Bij kinderen is er, afhankelijk van de leeftijd en de mobiliteit, vaak een actieve correctie mogelijk. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.