Varus Stand PodotherapeutVarus Stand Podotherapeut Naar Buiten Kantelen

Naar Buiten Kantelen

Het naar buiten kantelen van een lichaamsdeel wordt aangeduid met de term ‘varus’. Dit is het tegenovergestelde van valgus, waarbij een lichaamsdeel naar binnen toe kantelt. Een varusstand komt vaak voor bij een holvoet. De grote teen, voet, enkel, knie en heup kunnen naar buiten kantelen.

Symptomen Naar Buiten Kantelen

Behandeling Varus Stand Podotherapeut

Symptomen Naar Buiten Kantelen

Het naar buiten kantelen van de voet of enkel komt meestal voor bij een voet met een hoge wreef (holvoet). De varusstand is goed te herkennen aan het slijtagepatroon van de schoenen. De schoenzool slijt vooral aan de buitenzijde af. Het naar buiten kantelen van de knie of heup is met name te herkennen aan een ‘O-stand’ van de benen.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Naar Buiten Kantelen

Oorzaken Naar Buiten Kantelen

De oorzaken van een varusstand lopen erg uiteen. In de meeste gevallen is de stand aangeboren en wordt deze versterkt door een afwijkend looppatroon. Mogelijke andere oorzaken van een varusstand zijn:

  • Chirurgische ingreep
  • Slecht genezen breuk

Behandeling Naar Buiten Kantelen

Behandeling Naar Buiten Kantelen

Een varusstand kan beïnvloed worden met podotherapeutische zolen. Een varusstand is vaak een vrij stugge stand van de voet, knie of heup. Volledige correctie is daarom vrijwel niet mogelijk. De invloed van de steunzolen zorgt er met name voor dat de stand niet erger wordt. Bij een forse afwijking kunnen er orthopedische schoenen worden gemaakt. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.