Tenenlopen PodotherapeutTenenlopen Podotherapeut Tenenlopen

Tenenlopen

Tenenlopen is een manier van lopen waarbij de hielen nauwelijks de grond raken. Dit looppatroon komt regelmatig voor bij kinderen. Meestal betreft het beide voeten, maar het kan ook aan slechts één voet zichtbaar zijn.

Symptomen Tenenlopen

Symptomen Tenenlopen

Bij tenenlopen loopt het kind veel op de tenen, maar ondervindt hier zelf geen hinder van. Het doet vaak geen pijn. Echter, de achillespees kan door het verkeerde looppatroon overbelast raken. Hierbij kunnen wel pijnklachten ontstaan.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Tenenlopen

Tenenlopen Behandeling

Oorzaken Tenenlopen

De oorzaak van het tenenlopen kan liggen in een afwijking van het been of in een gewoontehouding. Een verkorte kuitspier kan de oorzaak zijn. Dit komt voor in de groei, maar kan ook ontstaan door een verkeerde manier van lopen. In veel gevallen worden er geen afwijkingen gevonden in botten, gewrichten, spieren, pezen of het zenuwstelsel. Als er wel een afwijking aanwezig is, komt deze vaak bij meerdere familieleden voor.

Behandeling Tenenlopen

Behandeling Tenenlopen

In sommige gevallen is het tenenlopen ontstaan door een verkeerde manier van lopen, die niet veroorzaakt wordt door een verkorte spier. Het is in dat geval belangrijk dat uw kind zich bewust wordt van een goed looppatroon. Het kan raadzaam zijn om hiervoor een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut doet een uitgebreid onderzoek waarbij duidelijk kan worden wat de oorzaak van het tenenlopen is. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan met u gemaakt. Hierbij kunt u denken aan een schoenadvies, rekoefeningen of een doorverwijzing naar de kinderfysiotherapeut. Meestal verdwijnt het op de tenen lopen vanzelf als het kind ouder en zwaarder wordt, maar tenenlopen kan jaren aanhouden.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.