MarkHeeft u het idee dat uw voet doorzakt? Dit hoeft geen pijn te doen.
Regioleider / Podotherapeut
Een doorgezakte voet is een voet waarvan de voetzool volledig op de grond rust. Er is nauwelijks een voetholte aanwezig. Een doorgezakte voet wordt vaak verward met een platvoet, maar dit is niet terecht. Een platvoet kantelt niet naar binnen. Een doorgezakte voet kantelt naar binnen tijdens het staan en lopen en kantelt verder naar binnen als u de voet meer belast.
MarkHeeft u het idee dat uw voet doorzakt? Dit hoeft geen pijn te doen.
Regioleider / Podotherapeut
Bij een doorgezakte voet is de voetboog zodanig laag, dat de voetboog gedeeltelijk of in zijn geheel op de grond rust. Een doorgezakte voet hoeft geen pijnklachten te veroorzaken, maar dat is wel mogelijk. Zo kan vermoeidheid in de voeten en pijn in de knieën en heupen voorkomen in combinatie met een doorgezakte voet.
Een voetstand is vaak erfelijk bepaald. Door het doorzakken van de voet ontstaat er verhoogde belasting op gewrichten en spieren. Hierdoor kunnen er overbelastingsklachten ontstaan in de voet.
Heeft u pijnklachten in uw voeten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw looppatroon en de stand van uw voeten, enkels, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Ook meet de podotherapeut de drukverdeling onder uw voeten tijdens het lopen en het staan. Op basis van het onderzoek kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten, waarmee uw doorgezakte voeten worden ondersteund. Zo worden de banden, pezen en spieren in uw voeten op een andere manier belast waardoor de pijn verlicht of weggenomen kan worden. Daarnaast geeft de podotherapeut een gericht schoenadvies dat past bij het doorzakken van uw voeten.
Een platvoet is een voetstand waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog.
Lees meerEen holvoet is een voetstand waarbij een erg hoge wreef en voetboog ontstaat.
Lees meerDe grote teen, voet, enkel, knie en heup kunnen naar binnen kantelen.
Lees meerWanneer de enkel en voet teveel naar binnen staan bij het lopen, spreken we van overpronatie of hyperpronatie.
Lees meerBij supinatie kantelt de buitenzijde van de enkel of middenvoet naar buiten en wordt de holte van de voet opgetrokken.
Lees meerGenua valga, ook wel X-benen genoemd, is een standsafwijking van de benen.
Lees meer