Fybromyalgie PodotherapeutFybromyalgie Podotherapeut Fibromyalgie

Fibromyalgie

Fibromyalgie, ook wel weke-delen-reuma genoemd, betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid door het gehele lichaam. De klachten zijn chronisch, echter ontbreekt een oorzaak. Daarnaast is aan de buitenkant vaak niet te zien dat er klachten zijn en wijst ook een regulier bloedonderzoek niets uit. Dit leidt vaak tot ontkenning van het ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en in eigen omgeving. Dit zorgt voor veel frustraties onder de mensen met fibromyalgie.

Symptomen Fibromyalgie

Fibromyalgie Behandeling

Symptomen Fibromyalgie

Iedereen ervaart andere klachten in het dagelijks leven met fibromyalgie. In de meeste gevallen is er sprake van chronische vermoeidheid, pijn en stijfheid, maar fibromyalgie kan ook andere klachten geven. Pijnklachten bevinden zich meestal in de rug, nek, schouders, borstbeen, aan de zijkanten van de heupen of aan de binnenkant van de knie en voeten. Voor de ene persoon wordt de pijn als stekend ervaren terwijl de andere een brandende of zeurende pijn omschrijft. Naast de pijn is er vaak krachtverlies aanwezig. De spieren zijn minder krachtig waardoor bepaalde handelingen, zoals het dragen van tassen of het gaan zitten en weer opstaan lastig uit te voeren zijn. Een veel voorkomende klacht is opstartstijfheid, waarbij een stijf gevoel waargenomen wordt wanneer er lang in dezelfde houding gezeten of gestaan is. Andere veel voorkomende problemen bij fibromyalgie zijn slaapproblemen en stemmingsklachten. De pijn en vermoeidheid kan het humeur behoorlijk beïnvloeden. Overige klachten zijn hoofdpijn, darmklachten, geheugenverlies, branderig of verminderd gevoel van de huid, opgezette vingers, tintelingen in armen of benen en een zwaar gevoel in armen of benen.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Fibromyalgie

Oorzaken Fibromyalgie

De exacte oorzaak van fibromyalgie is onduidelijk. Er zijn geen afwijkingen zichtbaar in de spieren en gewrichten. Een aantal theorieën zouden de mogelijke oorzaak verklaren. Een van deze theorieën zegt dat fibromyalgie iets te maken heeft met hoe de hersenen de spieren aansturen. De samenwerking tussen de hersenen met de hormonale klieren en het reguleren van de spieren zou verstoord zijn. Waar deze verstoring vandaan komt is onbekend. Ook is het niet duidelijk of deze verstoring een gevolg of een oorzaak is van de aandoening. Een andere theorie geeft aan dat de pijnprikkels bij mensen met fibromyalgie anders verlopen dan bij mensen zonder fibromyalgie. Ook zou het mechanisme waarmee prikkels uit de buitenwereld geselecteerd worden anders verwerkt worden.

Behandeling Fibromyalgie

Behandeling Fibromyalgie

Bij fybromyalgie kunnen de meest uiteenlopende klachten ontstaan, ook in benen en voeten. Een behandeling bij de podotherapeut pakt de oorzaak niet aan, maar kan wel bijdragen aan een betere ondersteuning van het lichaam, waardoor de klachten minder worden. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen met behulp van pijnstillers, hulpmiddelen, matige beweging en rust. Fysiotherapie en podotherapie kunnen u verder helpen om de symptomen van fibromyalgie aan te pakken. Podotherapeutische zolen kunnen uw voeten en benen meer ondersteunen zodat de belastbaarheid van uw lichaam vergroot wordt.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.