Haglundse Exostose PodotherapeutHaglundse Exostose Podotherapeut Haglundse Exostose

Haglundse Exostose

Een haglundse exostose is een harde, bottige verdikking aan de achterzijde van het hielbeen, ofwel de ‘hak’ in de volksmond. Een haglundse exostose hoeft niet direct klachten te geven. Pijnklachten ontstaan vaak door verkeerde schoenen.

Symptomen Haglundse Exostose

Symptomen Haglundse Exostose

De pijn bevindt zich aan de achterzijde van het hielbeen. Hier is een duidelijke, harde verdikking (een harde bult of knobbel) te voelen en te zien. De pijn neemt toe bij het dragen van bepaalde schoenen. De druk van de schoen kan zodanig irriteren dat er ontstekingsverschijnselen optreden. Hierbij wordt de pijnlijke plek op de hiel (hak) rood, warm en dik. Ook kunnen blaren ontstaan. De pijn is met name te voelen als de schoen tegen deze pijnlijke plek drukt.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Haglundse Exostose

Behandeling Haglundse Exostose

Oorzaken Haglundse Exostose

Wanneer er teveel druk en wrijving achter op de hiel plaatsvindt, kan het gebeuren dat er meer bot wordt gevormd. Deze botvorming kan zodanig worden, dat er een harde bult ontstaat. Het is een wisselwerking: het hielbeen maakt door de druk en wrijving een extra beetje bot aan. Dit botstukje kan dan vervolgens weer irriteren in de hielkap van de schoen.

Behandeling Haglundse Exostose

Behandeling Haglundse Exostose

Een haglundse exostose ontstaat door wrijving en druk. Het is dus belangrijk om deze weg te nemen of te verminderen. De hielkap van de schoen, het contrefort, dient een ronde achterlijn te hebben en niet recht te lopen. Bij het kopen van nieuwe schoenen wordt geadviseerd om het contrefort eventueel te laten oprekken bij de podotherapeut of (orthopedische) schoenmaker. Hierdoor wordt er als het ware ruimte gemaakt voor de knobbel in de schoen. Soms is het nodig om een combinatie met podotherapeutische zolen te gebruiken. De podotherapeut kan u helpen door eventueel podotherapeutische zolen te maken om uw voetstand te corrigeren en de druk van de verdikking te halen met vilttherapie. Ook kan de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies geven.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.