Hallux Valgus PodotherapeutHallux Valgus Podotherapeut Hallux Valgus

Hallux Valgus

Heeft u last van een knobbel bij de zijkant van de grote teen, of lijkt de grote teen scheef te staan? Dan heeft u wellicht last van een hallux valgus. Een hallux abducto valgus, of hallux valgus, is een scheefstand van het grote teengewricht. Hierbij staat de grote teen naar binnen gekeerd, waarbij vaak een knobbel aan de binnenzijde van de voet ontstaat. Deze knobbel kan een stekende of drukkende pijn met zich meebrengen, en wordt in de volksmond soms een ‘knobbelteen’ of een ‘bunion’ genoemd. De andere, kleine, tenen kunnen hierbij worden verdrukt, waardoor ook deze tenen een andere stand aan kunnen nemen. Het is ook mogelijk dat de kleine tenen gaan ‘klauwen’, waardoor ze tegen de bovenkant van de schoen aan komen. Een hallux valgus is op zichzelf geen aandoening (pathologie), maar kan wel aandoeningen veroorzaken, zoals stekende pijn in het grote teengewricht of een slijmbeursontsteking. De hallux valgus komt met name voor bij vrouwen, maar kan ook bij mannen voorkomen.

Symptomen Hallux Valgus

Symptomen Hallux Valgus

Een hallux valgus kan verschillende symptomen met zich meebrengen. Dit is niet voor iedereen hetzelfde. Bij een hallux valgus ontstaat aan de binnenkant van de voet een, soms pijnlijke, knobbel door het ‘uitstekende’ gewricht. De scheefstand van de grote teen kan gepaard gaan met pijnklachten op en in het grote teengewricht. Deze plek kan ook warm en rood worden in het geval van een slijmbeursontsteking in het grote teengewricht.

De pijn in het teengewricht treedt met name op tijdens het lopen, of bijvoorbeeld bij het afzetten. Het is mogelijk dat de pijn bij de grote teen verschilt per het paar schoenen dat u draagt. Ook kan de pijn opspelen in de avond, na een actieve dag. De grote teen is vaak niet goed meer te bewegen. Soms straalt de pijn uit naar de gehele grote teen. In dat geval kan er sprake zijn van een irritatie in de zenuw. Bij een hallux valgus komen de kleine tenen vaak in verdrukking, waarbij deze een afwijkende, kromme stand aan kunnen nemen. De gewrichten van de tweede en eventueel derde teen kunnen daarbij pijnlijk zijn. Door verhoogde druk onder de voorvoet, zijn er vaak eeltplekken aanwezig onder de voorvoet en de grote teen. Ook kan er wrijving tussen de tenen plaatsvinden, waardoor er huidklachten kunnen ontstaan. Er is hierdoor ook een verhoogde kans op de vorming van wonden, dit is met name van belang in combinatie met diabetes- of risicovoet. Wanneer de knobbel veel uitsteekt kan dit ook esthetisch als onprettig worden ervaren.   

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Hallux Valgus

Behandeling Hallux Valgus

Oorzaken Hallux Valgus

Er zijn meerdere theorieën over de mogelijke oorzaken van hallux valgus. Wel lijkt er duidelijkheid over het bestaan van een erfelijke factor. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een hallux valgus hebben in 90% van de gevallen iemand in de familie hebben die ook een hallux valgus heeft. Ook kunnen de schoenen en een afwijkende functie van de voet een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld bij overbeweeglijkheid van de gewrichten. Mogelijk is het dragen van te nauwe schoenen, of bijvoorbeeld hakken, bevorderend voor het ontwikkelen van een hallux valgus. Ook het naar binnen kantelen van de voet (overpronatie) kan de stand van de hallux valgus verergeren. 

Oefeningen Hallux Valgus

Oefeningen Hallux Valgus

Onderzoek heeft aangetoond dat specifieke trainingsoefeningen voor hallux valgus de voetstand zou kunnen beïnvloeden, met als mogelijk gevolg een vermindering in de klachten van de hallux valgus. Hiervoor is echter meer onderzoek nodig om zekerheid te kunnen bieden. Vraag uw specialist om advies betreft mogelijke oefeningen. 

Orthese bij Hallux Valgus

Orthese bij Hallux Valgus

Een orthese kan helaas niet worden gebruikt om de hallux valgus recht te zetten. De stand van de grote teen kan niet gecorrigeerd worden via een orthese. Wel is het mogelijk dat een orthese gebruikt wordt bij een hallux valgus om het ontstaan van drukplekjes tussen de tenen te verminderen. Ook al kan een orthese niet worden ingezet om de hallux valgus te genezen, kan deze wel eventueel worden gebruikt voor klachtvermindering. 

Waarom zolen bij Hallux Valgus

Waarom zolen bij Hallux Valgus

De podotherapeut onderzoekt tijdens het consult onder andere uw voeten en uw looppatroon. Ook kan de podotherapeut de drukverdeling onder uw voeten tijdens het staan en het lopen meten. Op basis van deze onderzoeken kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen kunnen de drukverdeling onder uw voeten verbeteren, en beïnvloeden de stand van uw voeten. Op deze manier wordt het grote teengewricht ontlast en kan de pijn minder worden. Hiermee kunnen podotherapeutische zolen verergering van de hallux valgus klachten voorkomen. 

Schoenadvies bij Hallux Valgus

Schoenadvies bij Hallux Valgus

Heeft u een hallux valgus, of denkt u een hallux valgus te ontwikkelen, houd dan rekening met de schoenen die u draagt. Schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling van uw (pijn)klachten. Daarom zal de podotherapeut u een persoonlijk schoenadvies geven, passend bij de hallux valgus. De scheefstand kan hiermee worden geremd, en de pijnklachten kunnen afnemen. De schoenen moeten stevig zijn en voldoende ruimte bieden, zodat er geen wrijving of knelling in de schoen ontstaat. Komt u hier zelf niet uit, heeft u veel klachten, of wordt de pijn niet minder? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. 

Operatieve ingreep bij Hallux Valgus

Operatieve ingreep bij Hallux Valgus

De scheefstand van de grote teen wordt in de meeste gevallen steeds erger en zal niet uit zichzelf overgaan. Operatief kan de scheefstand van de hallux valgus worden opgeheven. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de huisarts, die u kan doorverwijzen naar een orthopeed. Een operatie is gelukkig niet altijd nodig om de pijn te verlichten. Vraag uw specialist naar de verschillende mogelijkheden om het vorderen van de hallux valgus te voorkomen. 

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.