Hallux Valgus

Een hallux abducto valgus, of hallux valgus, is een scheefstand van het grote teengewricht. Hierbij staat de grote teen naar buiten gekeerd, waarbij vaak een knobbel aan de binnenzijde van de voet ontstaat. De andere, kleine, tenen kunnen hierbij worden verdrukt, waardoor ook deze tenen een andere stand aan kunnen nemen. Een hallux valgus is geen aandoening (pathologie), maar kan wel aandoeningen veroorzaken, zoals stekende pijn in het grote teengewricht of een slijmbeursontsteking. De hallux valgus komt vooral voor bij vrouwen, maar kan ook bij mannen voorkomen.

Altijd een stap verder.

Er zijn meerdere theorieën over het ontstaan van de HAV. Wel lijkt er duidelijkheid over het bestaan van een erfelijke component, zo zijn er onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat mensen met een Hallux Valgus in 90% van de gevallen iemand in de familie hebben die dat ook heeft.

Bas

Directeur Zorg

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Symptomen Hallux Valgus

Bij een hallux valgus ontstaat aan de binnenkant van de voet een, soms pijnlijke, knobbel door het ‘uitstekende’ gewricht. Deze plek kan ook warm en rood worden in het geval van een slijmbeursontsteking in het grote teengewricht. De scheve stand van de grote teen kan gepaard gaan met pijnklachten op en in het grote teengewricht. De pijn treedt met name op tijdens het lopen, bij het afzetten. Ook kan de pijn opspelen in de avond, na een actieve dag. De grote teen is vaak niet goed meer te bewegen. Soms straalt de pijn uit naar de grote teen. In dat geval kan er sprake zijn van een irritatie van de zenuw. Bij een hallux valgus komen de kleine tenen vaak in verdrukking, waarbij deze een afwijkende, kromme stand aan kunnen nemen. De gewrichten van de tweede en eventueel derde teen kunnen daarbij pijnlijk zijn. Door verhoogde druk onder de voorvoet, zijn er vaak eeltplekken aanwezig onder de voorvoet en de grote teen.

Hallux Valgus

Oorzaken Hallux Valgus

Er zijn meerdere theorieën over het ontstaan van de hallux valgus. Wel lijkt er duidelijkheid over het bestaan van een erfelijke factor. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een hallux valgus hebben in 90% van de gevallen iemand in de familie hebben die ook een hallux valgus heeft. Ook kunnen de schoenen en een afwijkende functie van de voet een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld bij overbeweeglijkheid van de gewrichten.

Behandeling Hallux Valgus

De scheefstand van de grote teen wordt in de meeste gevallen steeds erger en zal niet meer overgaan. Operatief kan de scheefstand worden opgeheven. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de huisarts, die u kan doorverwijzen naar een orthopeed. Een operatie is niet altijd nodig om de pijn te verlichten. Heeft u een hallux valgus, houd dan rekening met de schoenen die u draagt. De schoenen moeten stevig zijn en voldoende ruimte bieden, zodat er geen wrijving of knelling in de schoen ontstaat. Komt u hier zelf niet uit, heeft u veel klachten of wordt de pijn niet minder? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw voeten en uw looppatroon. Ook meet de podotherapeut de drukverdeling onder uw voeten tijdens het staan en het lopen. Op basis van deze onderzoeken kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakt podotherapeutische steunzolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen verbeteren de drukverdeling onder uw voeten en beïnvloeden de stand van uw voeten. Op deze manier wordt het grote teengewricht ontlast en kan de pijn minder worden. Schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling van uw (pijn)klachten. Daarom zal de podotherapeut u een schoenadvies geven, passend bij de hallux valgus. De scheefstand wordt hiermee geremd en pijnklachten kunnen afnemen.

Podotherapeut Voetencentrum Wender

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

 • Hamertenen of Klauwtenen

  Hamertenen en klauwtenen zijn standsafwijkingen van de tenen waarbij ze krom gaan staan.

  Lees meer
 • Tailor’s Bunion

  Een Tailor’s Bunion is een bultje aan de buitenzijde van de voorvoet ter hoogte van het kleine teengewricht. Soms is er sprake van extra botaanmaak, maar de verdikking kan ook gevormd zijn door een afwijkende stand van het middenvoetsbeentje van de kleine teen.

  Lees meer
 • Haglundse Exostose

  Een haglundse exostose is een harde knobbel op de hiel.

  Lees meer
 • Metatarsalgie

  Metatarsalgie is een verzamelnaam voor pijn door overbelasting onder de voorvoetgewrichtjes.

  Lees meer
 • Mortonse Neuralgie

  Een Mortonse neuralgie kan zich uiten in pijn, tintelingen en prikkelingen in de voorvoet.

  Lees meer
 • Zenuwpijn Tenen

  Zenuwpijnen in de tenen kan zich uiten in prikkelingen, een brandend gevoel, steken en krampen.

  Lees meer

Wij zijn aangesloten bij: