Hielspoor PodotherapeutHielspoor Podotherapeut Hielspoor

Hielspoor

Hielspoor, ofwel fasciitis plantaris, is een irritatie of ontsteking van de pees onder de voet. De peesplaat onder de hiel waait uit richting de bal van de voet, naar de tenen. De peesplaat heeft een belangrijke functie in het afwikkelen en stabiliseren van de voet bij het lopen. Wanneer deze overbelast raakt, kan er sprake zijn van een fasciitis plantaris. De pijn die ontstaat wordt in de volksmond ook wel ‘hielspoor’ genoemd. De overbelasting kan resulteren in een ontsteking en zelfs in een chronische klacht: fasciosis plantaris. Meestal geven patiënten aan een scherpe pijn te voelen bij het opstaan, bijvoorbeeld uit bed of na een tijdje zitten.

Symptomen Hielspoor

Symptomen Hielspoor

Bij een peesplaatoverbelasting kunt u een scherpe, stekende pijn onder de voet voelen. Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. Bijvoorbeeld wanneer u ’s ochtends opstaat uit bed of uit een stoel waarin u een tijd heeft gezeten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe, stekende pijn onder de voet aanwezig, midden onder de hiel. De stekende pijn gaat bij het lopen over in een doffe pijn. Soms straalt de pijn uit naar de binnenkant of buitenkant van de voet. In sommige gevallen voelt de pijnlijke plek warm aan.

Oorzaken Hielspoor

Behandeling Hielspoor

Oorzaken Hielspoor

De oorzaken van hielspoorklachten (fasciitis plantaris) zijn verschillend. Wel is duidelijk dat het vaak gaat om een overbelasting van de pees onder de voet, de aponeurosis plantaris. Deze pees krijgt teveel trekspanning, waardoor deze geïrriteerd of ontstoken raakt. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Afwijkende voetstand (zoals een holvoet)
  • Afwijkend looppatroon
  • Toename van uw gewicht
  • Te korte kuitspieren
  • Verkeerde schoenen
  • Verkeerde opbouw van de sporttraining

Last van hielspoor? Probeer onze hielspoor oefeningen

Last van hielspoor? Probeer onze hielspoor oefeningen

Behandeling Hielspoor

Podotherapeut-behandeling-hielspoor

Behandeling Hielspoor

Hielspoor (fasciitis plantaris) ontstaat met name door overbelasting. Het is dan ook belangrijk dat u hiermee rekening houdt. Pas uw belasting aan waar het kan en houd voldoende rust. Ook de schoenen waarop u loopt spelen een grote rol. Zorg voor goede, stevige schoenen met een stevige loopzool. Het is mogelijk dat de klachten afnemen als er goed rekening gehouden wordt met de belastbaarheid. Dit is afhankelijk van de oorzaak en de aard van de fasciitis. Komt u hier zelf niet uit of wordt de pijn niet minder? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De stekende pijn die bij hielspoor komt kijken is goed te bestrijden. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw voeten en uw looppatroon. Hierbij wordt ook een drukmeting gedaan, om in kaart te brengen hoe druk onder uw voeten wordt verdeeld.

Steunzolen bij Hielspoor

Als blijkt dat de pijn veroorzaakt wordt door een afwijkende stand van uw voeten of een afwijking in uw looppatroon, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling. Hiermee krijgt de overbelaste pees onder uw voet meer rust en kan de pijn afnemen.

Daarnaast geeft de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies, dat past bij uw hielspoorklachten. Ook kan de podotherapeut medical taping of sport taping toepassen en bepalen of een aanvullende therapie, zoals het dragen van een (nacht)spalk of fysiotherapie, voor u uitkomst kan bieden om de pijn van hielspoor te verminderen.

Waarom zooltjes bij hielspoor?

sportinlegzolen aanmeten met een ipad 3dscan

Waarom zooltjes bij hielspoor?

Als u last heeft van hielspoor is er sprake van overbelasting van een peesplaat. Om het herstel van deze peesplaat te bevorderen is het belangrijk dat deze peesplaat ontlast wordt. Een steunzool is hierbij een belangrijk hulpmiddel.

Werking van steunzolen bij hielspoor

Steunzolen zorgen voor ondersteuning, drukverdeling en demping van de voet. Met name de ondersteuning van de steunzool is belangrijk bij het herstel van hielspoor. Door de voet op de juiste manier te ondersteunen wordt ervoor gezorgd dat er minder trekkracht op de peesplaat komt tijdens het lopen en staan. Hierdoor wordt de peesplaat minder zwaar belast en krijgt het de kans om te herstellen. De demping en de drukverdeling van de steunzolen zorgen voor meer comfort tijdens het lopen.

Wanneer kunt u steunzolen dragen?

Steunzolen kunt u dragen tijdens allerlei activiteiten, zowel tijdens ‘normale’ dagelijkse activiteiten en tijdens het werken of sporten. Soms is het nodig om verschillende steunzolen voor verschillende omstandigheden te gebruiken, omdat bijvoorbeeld de pasvorm van de schoen anders is of omdat u de zolen draagt tijdens het sporten.

Op maat gemaakt of kant-en-klaar?

Het is van belang dat een steunzool nauwkeuring wordt aangemeten. Bij iedereen kan de oorzaak van hielspoor namelijk anders zijn. Met een op maat gemaakte steunzool worden de specifieke oorzaken aangepakt om tot een goed resultaat te komen. ‘Kant-en-klare’ hielspoorzooltjes komen veel voor op de markt. Bij een ‘kant-en-klare’ steunzool is de kans groot dat er niet voldoende of verkeerde ondersteuning geboden wordt. Dit zal het herstel niet bevorderen en kan mogelijk de klachten zelfs verergeren. Het is dan ook niet aan te raden om dergelijke hulpmiddelen aan te schaffen.

Maak een afspraak

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.