Hielspoor

Hielspoor, ofwel fasciitis plantaris, is een irritatie of ontsteking van de pees onder de voet. De peesplaat onder de hiel waait uit richting de bal van de voet, naar de tenen. De peesplaat heeft een belangrijke functie in het afwikkelen en stabiliseren van de voet bij het lopen. Wanneer deze overbelast raakt, kan er sprake zijn van een fasciitis plantaris. De pijn die ontstaat wordt in de volksmond ook wel ‘hielspoor’ genoemd. De overbelasting kan resulteren in een ontsteking en zelfs in een chronische klacht: fasciosis plantaris.

Altijd een stap verder.

Een ontsteking van de peesplaat onder de voet kan erg pijnlijk zijn. Meestal geven patiënten aan een scherpe pijn te voelen bij het opstaan, bijvoorbeeld uit bed of na een tijdje zitten.

Jesper

Regioleider / Sportpodotherapeut

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Symptomen Hielspoor

Bij een peesplaatoverbelasting kunt u een scherpe, stekende pijn onder de voet voelen. Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. Bijvoorbeeld wanneer u ’s ochtends opstaat uit bed of uit een stoel waarin u een tijd heeft gezeten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe, stekende pijn onder de voet aanwezig, midden onder de hiel. De stekende pijn gaat bij het lopen over in een doffe pijn. Soms straalt de pijn uit naar de binnenkant of buitenkant van de voet. In sommige gevallen voelt de pijnlijke plek warm aan.

Oorzaken Hielspoor

De oorzaken van hielspoorklachten (fasciitis plantaris) zijn verschillend. Wel is duidelijk dat het vaak gaat om een overbelasting van de pees onder de voet, de aponeurosis plantaris. Deze pees krijgt teveel trekspanning, waardoor deze geïrriteerd of ontstoken raakt. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Afwijkende voetstand (zoals een holvoet)
  • Afwijkend looppatroon
  • Toename van uw gewicht
  • Te korte kuitspieren
  • Verkeerde schoenen
  • Verkeerde opbouw van de sporttraining

Behandeling Hielspoor

Hielspoor (fasciitis plantaris) ontstaat met name door overbelasting. Het is dan ook belangrijk dat u hiermee rekening houdt. Pas uw belasting aan waar het kan en houd voldoende rust. Ook de schoenen waarop u loopt spelen een grote rol. Zorg voor goede, stevige schoenen met een stevige loopzool. Het is mogelijk dat de klachten afnemen als er goed rekening gehouden wordt met de belastbaarheid. Dit is afhankelijk van de oorzaak en de aard van de fasciitis. Komt u hier zelf niet uit of wordt de pijn niet minder? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De stekende pijn die bij hielspoor komt kijken is goed te bestrijden. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw voeten en uw looppatroon. Hierbij wordt ook een drukmeting gedaan, om in kaart te brengen hoe druk onder uw voeten wordt verdeeld. Als blijkt dat de pijn veroorzaakt wordt door een afwijkende stand van uw voeten of een afwijking in uw looppatroon, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling. Hiermee krijgt de overbelaste pees onder uw voet meer rust en kan de pijn afnemen. Daarnaast geeft de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies, dat past bij uw hielspoorklachten. Ook kan de podotherapeut medical taping of sport taping toepassen en bepalen of een aanvullende therapie, zoals het dragen van een (nacht)spalk of fysiotherapie, voor u uitkomst kan bieden om de pijn van hielspoor te verminderen.

Anderen bekeken ook:

Wij zijn aangesloten bij: