Ingegroeide Teennagel PodotherapeutIngegroeide Teennagel Podotherapeut Ingegroeide Teennagel

Ingegroeide Teennagel

Een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) ontstaat wanneer de nagel in de huid van de nagelwand groeit. Dit komt het vaakst voor bij de nagel van de grote teen, maar de nagels van de kleinere tenen kunnen ook ingroeien. Een ingegroeide nagel komt veel voor bij jongeren, maar ook volwassenen kunnen hiermee te maken krijgen. Een ingegroeide teennagel kan flink ontstoken raken. Is dit bij u het geval? Raadpleeg dan uw huisarts.

Symptomen Ingegroeide Teennagel

Symptomen Ingegroeide Teennagel

De nagelwand van de grote teen is dik en rood op de zijde waar de nagel is ingegroeid. Soms is er sprake van een ontstekingsreactie. Er is een scherpe stekende pijn aanwezig die erger wordt bij het dragen van dichte schoenen. Soms is zelfs de wrijving van een sok of een deken tegen de aangedane plek zeer pijnlijk.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Ingegroeide Teennagel

Oorzaken Ingegroeide Teennagel

De oorzaken van een ingegroeide nagel zijn niet altijd even duidelijk. De nagel groeit makkelijk in wanneer de nagel krom groeit (hyperconvex), waardoor het uiteinde van de nagel gemakkelijk in de huid kan drukken. Ook slecht passende schoenen (te smal of te krap) kunnen bijdragen aan het ingroeien van de teennagels. De schoen drukt dan tegen de huid van de nagelwand, waardoor de nagel in de huid gedrukt wordt. Soms kan het hard stoten van de teen of bijvoorbeeld een zwaar voorwerp dat op de teen valt of iemand die op de voet staat (sporten) de oorzaak zijn van het ingroeien van de nagel. Het te kort of verkeerd knippen van de nagel, afbreken van de nagel of het peuteren aan de nagel vergroten de kans op een ingegroeide teennagel.

De oorzaken van een ingegroeide nagel zijn niet altijd duidelijk. Enkele mogelijke oorzaken voor het ingroeien van de teennagel zijn:

  • Afgebroken nagel die verkeerd terug groeit
  • Kromgroeien van de nagel
  • Te kort of rond knippen van de nagel
  • Te krappe schoenen
  • Peuteren aan de nagel
  • Zweetvoeten

Behandeling Ingegroeide Teennagel

Behandeling Ingegroeide Teennagel

Een ingegroeide teennagel gaat over het algemeen niet vanzelf over en kan, als u er niets aan doet, verder ingroeien of leiden tot zeer pijnlijke ontstekingen. Het is daarom belangrijk dat u op tijd handelt. Neem geen voetenbad bij een ingegroeide nagel. Dit maakt de huid week, waardoor de nagel sneller kan ingroeien. Is er een forse ontsteking aanwezig? Dan kan het verstandig zijn om eerst een afspraak te maken bij uw huisarts.

De podotherapeut heeft verschillende manieren om een ingegroeide teennagel te behandelen, afhankelijk van de mate waarin de nagel is ingegroeid. De podotherapeut behandelt een ingegroeide nagel door de onregelmatigheden aan de zijkant van de nagel op te heffen. Om ervoor te zorgen dat de nagel vervolgens ‘recht’ uit groeit, kan er bijvoorbeeld een nagelbeugel worden geplaatst. Een nagelbeugel trekt de nagel recht, zodat deze niet meer kan ingroeien. Het dragen van smalle en krappe schoenen is een grote veroorzaker van een ingegroeide nagel. Daarom geeft de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies, zodat u schoenen draagt die geen druk geven op de nagel. Over het algemeen is de pijn sterk verminderd, direct na de behandeling.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.