MarkVeel kinderen lopen vanaf dat ze kunnen lopen met hun voeten naar binnen gedraaid. Dit is normaal.
Regioleider / Podotherapeut
Intoeing is een afwijkend looppatroon waarbij de voeten of knieën naar binnen toe wijzen. De grote tenen wijzen als het ware naar elkaar toe. Dit afwijkende looppatroon wordt vooral bij kinderen gezien, maar kan op latere leeftijd nog zichtbaar zijn. Veel kinderen lopen vanaf dat ze kunnen lopen met hun voeten naar binnen gedraaid.
MarkVeel kinderen lopen vanaf dat ze kunnen lopen met hun voeten naar binnen gedraaid. Dit is normaal.
Regioleider / Podotherapeut
Bij het lopen wijzen de knieën en/of de voeten naar binnen. Een kind zal over het algemeen vaker struikelen dan leeftijdsgenootjes. Bij vermoeidheid wordt intoeing vaak duidelijker zichtbaar en kan het kind ook vaker struikelen. Het afwijkende looppatroon op zich geeft doorgaans geen pijnklachten.
Het naar binnen draaien van een of beide voeten kan veroorzaakt worden door een probleem in het heupgewricht, kniegewricht of een gewricht in de voet. Bij kinderen is het heupgewricht meer naar voren gekanteld, waardoor ze van nature met hun voeten naar binnen lopen. In de loop van de jaren trekt dit bij en staan de voeten weer rechtuit.
Vaak gaat de intoeing over naarmate de leeftijd vordert. Wanneer het heupgewricht minder naar voren is gericht, zullen de voeten ook meer naar buiten gaan staan. Houden de klachten aan, dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt onder andere het looppatroon (gangpatroon) en de stand van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Soms is er sprake van een afwijking in de voet. Deze kan eventueel worden beïnvloed met behulp van podotherapeutische zolen. Deze steunzolen beïnvloeden de stand van de voeten, knieën en heupen en ondersteunen en ontlasten de banden, spieren en pezen. Daarnaast zorgen ze voor een andere drukverdeling onder de voet. Op deze manier kan de stand van intoeing worden beïnvloed en kunnen de klachten afnemen of worden voorkomen. Eventueel wordt aanvullend fysiotherapie geadviseerd.
Wanneer de enkel en voet teveel naar binnen staan bij het lopen, spreken we van overpronatie of hyperpronatie.
Lees meerGenua valga, ook wel X-benen genoemd, is een standsafwijking van de benen.
Lees meerBij O-benen staan de knieën in een knik naar buiten.
Lees meerTenenlopen is een manier van lopen waarbij de hielen nauwelijks de grond raken.
Lees meerMorbus Sever, of hielpijn bij kinderen, is een aandoening waarbij de groeischijf op het hielbeen geïrriteerd raakt.
Lees meerEen platvoet is een voetstand waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog.
Lees meer