Jicht in de voet PodotherapeutJicht in de voet Podotherapeut Jicht in Voet

Jicht in Voet

Jicht is een reumatische aandoening waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. De aandoening komt voornamelijk voor bij mannen boven de 40 jaar. Het neerslaan van de urinezuurkristallen kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen. Na de eerste aanval gaat jicht bij veel mensen over in een chronische vorm. Chronische jicht komt voor in meerdere gewrichten. Het grote teengewricht is hier doorgaans één van. Neem als uw gewricht rood, dik en pijnlijk is contact op met uw huisarts. Zeker als u koorts heeft.

Symptomen Jicht in Voet

Symptomen Jicht in Voet

Bij jicht in de voeten is meestal de grote teen aangedaan, maar het kan ook in andere gewrichten voorkomen. Denk hierbij aan de enkels en de knieën. Meestal ontstaat jicht in één gewricht. Een eerste jichtaanval kan vrij spontaan en snel opspelen. Het gewricht wordt dikker, warmer, stijf en doet veel pijn. De huid rondom het gewricht wordt rood en staat strak gespannen. Bij een jichtaanval ontstaat er een jichttophie. Dit is een pijnlijke ophoping van uraatkristallen in de huid. Het zijn wit doorschijnende knobbeltjes op en om het gewricht. Dit kan zo gevoelig zijn dat zelfs de lichtste aanraking niet wordt verdragen. Behalve in de gewrichten ontstaan ontstekingen ook in pezen of slijmbeurzen. Een jichtaanval duurt meestal één tot drie weken en kan dus uit zichzelf over gaan.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Jicht in Voet

Behandeling Jicht in de Voet

Oorzaken Jicht in Voet

De oorzaak van jicht in de voet is te vinden in de stofwisseling. Door de ophoping van de urinezuurkristallen in gewrichten of langs pezen ontstaat er een heftige ontstekingsreactie. Een verhoogde aanmaak van urine of een verminderde afvoer ervan kunnen ervoor zorgen dat er te veel urinezuur in het bloed terecht komt. Deze afwijking kan aangeboren zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door ziektebeelden als psoriasis, kanker en een verminderde nierfunctie. Chemotherapie, overgewicht overmatig alcoholgebruik, purinerijk voedsel en bepaalde medicatie kunnen daarnaast de afvoer of aanmaak van urinezuur verstoren.

Behandeling Jicht in Voet

Behandeling Jicht in Voet

Het is belangrijk om schoenen te dragen met de juiste maat, zowel in lengte als in breedte. Er mogenJicht in de voet wordt doorgaans behandeld met medicatie. Tijdig beginnen met medicatie kan gewrichtsschade voorkomen. Het is dan ook verstandig om een afspraak te maken met uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een reumatoloog. De podotherapeut kan in het geval van een acute jichtaanval weinig voor u doen. Bij chronische jicht kunnen podotherapeutische zolen het grote teengewricht en eventuele ontstoken enkels en pezen ondersteunen. De podotherapeut kan daarnaast de wondbehandeling uitvoeren als er sprake is van een jichtulcus (geknapte jichttophie). geen stiksels, naden of plastic kappen op de knobbel van het grote teengewricht lopen. De schoen kan eventueel ‘uitgeknobbeld’ worden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de knobbel bij het grote teengewricht. Dit kan zowel uw podotherapeut als een schoenmaker voor u doen. Aanvullend kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Met deze steunzolen wordt de druk op uw voet en daarmee op het grote teengewricht beïnvloed en wordt het grote teengewricht zoveel mogelijk ontlast. Zo kan de pijn minder worden. Ook zal de podotherapeut u een klachtgericht schoenadvies geven, zodat er voldoende ruimte is voor het grote teengewricht in de schoen.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.