Jicht in Voet

Jicht is een reumatische aandoening waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. De aandoening komt voornamelijk voor bij mannen boven de 40 jaar. Het neerslaan van de urinezuurkristallen kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen. Na de eerste aanval gaat jicht bij veel mensen over in een chronische vorm. Chronische jicht komt voor in meerdere gewrichten. Het grote teengewricht is hier doorgaans één van.

Altijd een stap verder.

Neem als uw gewricht rood, dik en pijnlijk is contact op met uw huisarts. Zeker als u koorts heeft.

Merel

Podotherapeut

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Symptomen Jicht in Voet

Bij jicht in de voeten is meestal de grote teen aangedaan, maar het kan ook in andere gewrichten voorkomen. Denk hierbij aan de enkels en de knieën. Meestal ontstaat jicht in één gewricht. Een eerste jichtaanval kan vrij spontaan en snel opspelen. Het gewricht wordt dikker, warmer, stijf en doet veel pijn. De huid rondom het gewricht wordt rood en staat strak gespannen. Bij een jichtaanval ontstaat er een jichttophie. Dit is een pijnlijke ophoping van uraatkristallen in de huid. Het zijn wit doorschijnende knobbeltjes op en om het gewricht. Dit kan zo gevoelig zijn dat zelfs de lichtste aanraking niet wordt verdragen. Behalve in de gewrichten ontstaan ontstekingen ook in pezen of slijmbeurzen. Een jichtaanval duurt meestal één tot drie weken en kan dus uit zichzelf over gaan.

Jicht in voet

Oorzaken Jicht in Voet

De oorzaak van jicht in de voet is te vinden in de stofwisseling. Door de ophoping van de urinezuurkristallen in gewrichten of langs pezen ontstaat er een heftige ontstekingsreactie. Een verhoogde aanmaak van urine of een verminderde afvoer ervan kunnen ervoor zorgen dat er te veel urinezuur in het bloed terecht komt. Deze afwijking kan aangeboren zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door ziektebeelden als psoriasis, kanker en een verminderde nierfunctie. Chemotherapie, overgewicht overmatig alcoholgebruik, purinerijk voedsel en bepaalde medicatie kunnen daarnaast de afvoer of aanmaak van urinezuur verstoren.

Behandeling Jicht in Voet

Jicht in de voet wordt doorgaans behandeld met medicatie. Tijdig beginnen met medicatie kan gewrichtsschade voorkomen. Het is dan ook verstandig om een afspraak te maken met uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een reumatoloog. De podotherapeut kan in het geval van een acute jichtaanval weinig voor u doen. Bij chronische jicht kunnen podotherapeutische zolen het grote teengewricht en eventuele ontstoken enkels en pezen ondersteunen. De podotherapeut kan daarnaast de wondbehandeling uitvoeren als er sprake is van een jichtulcus (geknapte jichttophie).

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

 • Drukplek Tenen

  Drukplekken op de tenen kunnen eelt of pijnlijke likdoorns veroorzaken.

  Lees meer
 • Joplin’s Neuroma

  Een Joplin’s neuroma is zenuwbeklemming aan de binnenkant van het grote teengewricht.

  Lees meer
 • Hallux Valgus

  Een hallux valgus is een scheefstand van het grote teengewricht.

  Lees meer
 • Tailor’s Bunion

  Een Tailor’s Bunion is een bultje aan de buitenzijde van de voorvoet ter hoogte van het kleine teengewricht. Soms is er sprake van extra botaanmaak, maar de verdikking kan ook gevormd zijn door een afwijkende stand van het middenvoetsbeentje van de kleine teen.

  Lees meer
 • Hamertenen of Klauwtenen

  Hamertenen en klauwtenen zijn standsafwijkingen van de tenen waarbij ze krom gaan staan.

  Lees meer
 • Zenuwpijn Tenen

  Zenuwpijnen in de tenen kan zich uiten in prikkelingen, een brandend gevoel, steken en krampen.

  Lees meer

Wij zijn aangesloten bij: