LikdoornLikdoorn Likdoorn

Likdoorn

Een likdoorn, ook wel ‘eksteroog’ of clavus genoemd, is een kegelvormige eeltplek die naar binnen groeit. Een likdoorn ontstaat als gevolg van langdurige druk op dezelfde plek. In het midden van een eeltplek verzamelen zich dode huidresten die samen een likdoorn kunnen vormen. Deze plek kan pijnlijk worden, omdat de likdoorn, zoals de naam ook prijsgeeft, als een ‘doorn’ naar binnen groeit. Vaak ontstaat er druk op het bot of op een zenuw. Mensen die smalle schoenen dragen kunnen sneller te maken krijgen met een likdoorn. De schoen drukt dan op bepaalde plekken op de voet, waardoor hier eelt en vervolgens een likdoorn ontstaat. Likdoorns worden over het algemeen vaker gezien bij vrouwen, omdat vrouwen vaker smalle schoenen dragen dan mannen.

Symptomen Likdoorn

Symptomen Likdoorn

Een likdoorn kan uitermate pijnlijk zijn, waarbij de pijn vaak wordt beschreven als scherp en stekend. De mate van ongemak neemt toe wanneer er meer druk op de likdoorn wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld door te strak schoeisel. Als er helemaal geen druk op de likdoorn wordt uitgeoefend, kan de pijn vaak verminderen. In sommige gevallen kan de likdoorn ook op een zenuw drukken, wat een uitstralende zenuwpijn kan veroorzaken. Een likdoorn herkent u aan een ronde, rode plek met een witachtig puntje in het midden, zichtbaar in het eelt.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Likdoorn

Behandeling Likdoorn Podotherapeut

Oorzaken Likdoorn

  • Schoeisel

Een van de voornaamste factoren die likdoorns veroorzaken, is het type schoeisel dat wordt gedragen. Schoenen kunnen druk uitoefenen op de voeten, en hoewel dit niet bij iedereen problematisch is, kan de druk bij sommige mensen zo intens worden dat dit leidt tot de vorming van eeltplekken en uiteindelijk in een likdoorn.

Als de likdoorn zich manifesteert aan de bovenkant van de tenen, is dit mogelijk het gevolg van de hoogte van de neus van de schoen. Als de likdoorn zich echter tussen de tenen bevindt, is waarschijnlijk de breedte van de schoen de boosdoener. Een goed passende schoen is daarom van belang, bij het voorkomen van likdoorns.

  • Afwijkende voetstand

Een andere mogelijke oorzaak van likdoornvorming is een afwijkende voetstand. Een niet-optimale voetstand kan resulteren in drukpunten op specifieke plekken van de voet. Zo kan bijvoorbeeld een doorgezakte voorvoet een abnormale druk op het voorvoetgebied veroorzaken, wat de vorming van likdoorns in de hand werkt. Het is essentieel om aandacht te besteden aan de stand van de voeten om mogelijke problemen te identificeren.

  • Afwijkende tenenstand

De stand van de tenen is eveneens een veelvoorkomende factor die likdoorns kan veroorzaken. Wanneer de tenen een afwijkende stand hebben, kunnen ze ongelijkmatig druk uitoefenen, wat de ontwikkeling van likdoorns kan bevorderen. Voorbeelden van afwijkende tenenstanden zijn onder andere een hamerstand of een klauwstand van de tenen. Het is van belang deze aspecten in overweging te nemen om te begrijpen hoe ze bijdragen aan de vorming van likdoorns.

Behandeling Likdoorn

Behandeling Likdoorn

Veel mensen proberen zelf oplossingen te vinden voor likdoorns, zoals likdoornpleisters of likdoornzalf. Wij merken echter vaak dat deze middelen slechts tijdelijke verlichting bieden, omdat de kern van het probleem, de druk die de likdoorn veroorzaakt, niet wordt aangepakt. Het gebruik van deze oplossingen kan daarom soms aanvoelen als dweilen met de kraan open.Wanneer u toch tijdelijke verlichting wilt d.m.v. deze middelen, raden wij aan om te kijken of er salicylzuur in de pleister of de zalf zit. Deze stof heeft namelijk de neiging vooral op de gezonde huid in te werken en heeft weinig effect op de likdoorn zelf.

Het is van cruciaal belang te realiseren dat een likdoorn altijd terugkomt als de onderliggende oorzaak, namelijk druk, niet wordt aangepakt. Het wegnemen van deze druk vergroot de kans op blijvende verlichting, waardoor sporten of lopen weer pijnvrij kunnen plaatsvinden.

Bij podotherapie wordt de focus gelegd op het identificeren van de oorzaak van de likdoorn. Dit omvat vaak een combinatie van een inspectie van de schoenen en onderzoek naar een afwijkende voetstand en/of tenenstand. Door middel van podotherapeutische hulpmiddelen zoals een orthesen of podotherapeutische zolen kan de druk beter worden verdeeld en de stand worden gecorrigeerd. Daarnaast wordt natuurlijk ook de likdoorn zelf verwijderd.

Als u de podotherapeutische middelen niet direct kunt gebruiken, kunnen wij ook tijdelijk de druk verdelen, om de pijn te verzachten. Dit kunnen wij bijvoorbeeld doen door vilttherapie of door de plek in uw schoenen drukvrij te leggen. Het geven van schoenadvies is eveneens een belangrijk aspect van de therapie, waarbij de juiste schoenen worden aanbevolen voor de specifieke situatie van de patiënt.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.