Mortonse Neuralgie PodotherapeutMortonse Neuralgie Podotherapeut Mortonse Neuralgie

Mortonse Neuralgie

Mortonse neuralgie is een zenuwinklemming (neuroom) tussen twee middenvoetsbeentjes. De klachten zijn waarneembaar tussen de derde en de vierde teen. De zenuw tussen de middenvoetsbeentjes is geïrriteerd, waardoor pijnklachten ontstaan. Door langdurige beklemming van de zenuw kan er een verdikking in deze zenuw ontstaan, waardoor de klachten steeds erger worden. Vaak wordt ook over een ‘Morton Neuroom’ gesproken. Hierbij betreft het specifiek een verdikking. De term ‘Neuralgie’ is een verzamelnaam, waarbij de inklemming van de zenuw meerdere oorzaken kan hebben.

Symptomen Mortonse Neuralgie

Symptomen Mortonse Neuralgie

Een zenuwinklemming kan zich uiten in tintelingen, prikkelingen, een doof en koud gevoel, stroomstootjes, kramp en een brandende of stekende pijn. De pijn bevindt zich in de voorvoet tijdens het lopen en er kunnen tintelingen of een doof gevoel in de derde, vierde en vijfde teen optreden. Het dove gevoel treedt op wanneer er een langere tijd met deze klachten niets wordt gedaan. Ook wordt wel eens een ‘dubbel-sok-gevoel’ waargenomen, waarbij het voelt alsof de sok dubbel in de schoen zit. Autorijden en smalle schoenen geven meer pijnklachten. Bij het uittrekken van de schoenen trekt de pijn weg. Soms voelen mensen met een mortonse neuralgie een ‘klik’ bij het lopen of hebben ze het gevoel dat de middenvoetsbeentjes ‘over elkaar schuren’.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Mortonse Neuralgie

Behandeling Mortonse Neuralgie

Oorzaken Mortonse Neuralgie

Het dove of tintelende gevoel is een gevolg van inklemming van de zenuw (nervus plantaris) tussen het derde en het vierde middenvoetsbeentje. Wanneer er druk op een zenuw komt te staan, bijvoorbeeld door een een te smalle schoen, raakt de zenuw geïrriteerd en kan deze signalen gaan afvuren. Hierdoor kunt u prikkelingen of tintelingen in de bal van de voet, tot aan de tenen ervaren. Ook kan het zijn dat er sprake is van een afwijkende stand van de tenen of de voeten. Tijdens het lopen of staan kan hierdoor druk komen te staan op de zenuw.

Smalle of krappe schoenen, maar ook schoenen met een hoge hak zorgen ervoor dat de zenuw makkelijker beklemd komt te zitten. Mortonse neuralgie komt daarom veel voor bij mensen met een bredere voorvoet of een voorvoet die in de loop der jaren meer is gaan spreiden en doorzakken. Andere mogelijke oorzaken voor het inklemmen van de zenuw zijn:

  • Hallux Valgus (scheve grote teen) 
  • Verkeerde voetstand
  • Verkeerd looppatroon

Als de zenuw kapot is, kan de gevoelswaarneming volledig wegvallen, dit noemt men neuropathie (bijvoorbeeld bij diabetes). De Mortonse neuralgie of Mortons Neuroom is vrij bekende zenuwpijn in de tenen, maar de zenuwen tussen andere middenvoetsbeentjes kunnen ook bekneld raken.

  • Houser’s neuroma: zenuwbeklemming tussen de grote teen en de tweede teen
  • Heuter’s neuroma: zenuwbeklemming tussen de tweede teen en de derde teen
  • Islen’s neuroma: zenuwbeklemming tussen de vierde teen en de vijfde teen

Behandeling Mortonse Neuralgie

Behandeling Mortonse Neuralgie

De mortonse neuralgie en de klachten zullen niet vanzelf weggaan als de druk niet van de zenuw wordt gehaald. De klachten kunnen dan ook erger worden, waardoor er dove gevoelens kunnen optreden. Het is dus belangrijk dat u actie onderneemt. De juiste schoenen spelen een belangrijke rol in de behandeling van de (pijn)klachten. Draag schoenen die niet te smal of te krap zijn. Merkt u geen verbetering, dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

De podotherapeut kan u adviseren over welke schoenen voor u het meest geschikt zijn en zal uw voeten en uw looppatroon onderzoeken. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van de voeten, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen kunnen de ruimte tussen de middenvoetsbeentjes vergroten, waardoor de druk van de zenuw wordt gehaald en de stand van uw voeten wordt beïnvloed.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.