Neuropathie Oorzaak PodotherapeutNeuropathie Oorzaak Podotherapeut Neuropathie

Neuropathie

Neuropathie is een aandoening van de zenuwen die onder andere kan optreden bij mensen met diabetes mellitus. Neuropathie wordt vooral gekenmerkt door een verminderd gevoel in de voeten. Mensen beschrijven het gevoel op watten te lopen, een doof of verminderd gevoel te hebben of juist óvergevoelig (hypersensitief) te zijn. Het niet goed voelen met de voeten is gevaarlijk, omdat hierdoor onopgemerkt wonden kunnen ontstaan. Neuropathie kent ook andere mogelijke oorzaken, waaronder overmatig alcoholgebruik of als bijwerking van chemotherapie. Neuropathie komt veel voor. Het is een aandoening die bij ongeveer 20 tot 30% van de mensen met diabetes optreedt.

Symptomen neuropathie

Neuropathie Symptomen

Symptomen neuropathie

Neuropathie kan optreden in meerdere lichaamsdelen, maar treedt vaak het eerste op in de ‘uiteinden’ van het lichaam: handen en voeten. Dit noemen we ook wel perifere neuropathie. Neuropathie in de voeten kenmerkt zich door verschillende symptomen, waaronder:

  • Doof of verminderd gevoel van (een deel van) de voet(en)
  • Gevoel op watten te lopen
  • “Dubbel sok” gevoel
  • Overgevoeligheid (geen dekbed kunnen verdragen op de voeten)
  • Tintelingen
  • Krampen
  • Altijd een gevoel dat de voeten koud zijn

In sommige gevallen treedt ook pijn op. Neuropathische pijn kan zeer pijnlijk en belemmerend zijn, maar is niet schadelijk. De hiervoor genoemde symptomen zijn niet alleen specifiek te linken aan neuropathie, raadpleeg daarom altijd een arts als u vermoedt dat u neuropathie heeft.

Waarom is neuropathie gevaarlijk?

Neuropathie in de voeten kan gevaarlijk zijn. Door het verminderde gevoel kunnen te krappe schoenen of bijvoorbeeld een steentje in de schoen onopgemerkt blijven. Zonder ingrijpen kunnen dan moeilijk genezende wonden ontstaan.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Hoe ontstaat neuropathie?

Hoe ontstaat neuropathie?

Hoe neuropathie precies ontstaat is nog niet volledig bekend. Wel zijn er een aantal bekende risicofactoren die de kans op het krijgen van neuropathie vergroten:

  • Te hoge en ongereguleerde bloedsuikerwaarden;
  • Overmatig alcoholgebruik;
  • Te weinig lichaamsbeweging.

Hoe wordt neuropathie vastgesteld?

Monofilament test neuropathie bij de Podotherapeut

Hoe wordt neuropathie vastgesteld?

Om vast te stellen of er sprake is van neuropathie zal er een monofilament test worden uitgevoerd. Dit is een dun nylondraad dat onder uw voet zal worden geplaatst. Hierbij zal de behandelaar u vragen de ogen te sluiten en aan te geven wanneer u het draadje voelt. Op basis hiervan kan worden vastgesteld of er sprake is van gevoelsvermindering in de voet.

Behandeling neuropathie

Behandeling neuropathie

Helaas is neuropathie niet te genezen. Wel is bekend dat een zo stabiel mogelijke glucosewaarde het proces kan vertragen. De behandeling van neuropathie is gericht op het verminderen van symptomen, zoals pijn. Deze behandeling zal altijd in overleg met uw huisarts of medisch specialist zijn. Behandelingen kunnen in de vorm van medicatie en crèmes voorkomen.

De podotherapeut kijkt bij een verdenking op neuropathie uitvoerig naar de voet(en) en schoenen in combinatie met steunzolen. Omdat er geen of minder gevoel in de voet is, neemt het risico op wonden toe. Door goed passende schoenen met drukverdelende steunzolen te dragen kan het risico op wonden worden verlaagd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.