Overbelasting Achillespees PodotherapeutOverbelasting Achillespees Podotherapeut Overbelaste Achillespees

Overbelaste Achillespees

Een overbelaste achillespees kan zich uiten in een zeurende en trekkende pijn in de achillespees. Het is een klacht die regelmatig voorkomt in de podotherapiepraktijk. Met name hardlopers en fanatieke sporters hebben vaak last van de achillespees. Een overbelasting van een pees kent verschillende fases. Eerst wordt de pees stijver, dikker en minder goed belastbaar. Wanneer de structuur van de pees zodanig verandert dat herstel niet meer mogelijk is, is de kans groter dat de pees afscheurt. Hoe verder de overbelasting vordert, hoe moeilijker het is om de achillespees weer te laten herstellen. De krachten waaraan de achillespees blootstaat kunnen oplopen van drie tot zevenmaal het lichaamsgewicht. Slechte looptechniek, de verkeerde schoenen en verhoging van de (trainings)intensiteit verhogen de kans op een overbelaste achillespees.

Symptomen Overbelaste Achillespees

Symptomen Overbelaste Achillespees

De klachten beginnen langzaam en kunnen zorgen voor een zeurende en trekkende pijn in de achillespees. De pijn speelt vooral op aan het begin van belasting, na belasting of bij de ‘opstart’ in de ochtend. Bij een overbelasting van de achillespees is er een constante zeurende (chronische) pijn aanwezig in de achillespees. Bij veel lopen en staan en bij activiteiten als traplopen en op de tenen lopen worden de klachten erger. Er kan ter hoogte van de achillespees een duidelijke verdikking zichtbaar en voelbaar zijn. Mogelijk is er sprake van een slijmbeursontsteking van de achillespees. Ook kan krachtverlies optreden in de pijnlijke voet, door de pijn of door een mogelijke scheur in de achillespees.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Overbelaste Achillespees

Behandeling Overbelaste Achillespees Podotherapeut

Oorzaken Overbelaste Achillespees

De achillespees wordt gevormd door twee spieren in de kuiten die aanhechten op de hiel. De achillespees is essentieel voor een normale wandelgang, looppas en voor explosieve activiteiten, zoals springen. De oorzaken van een overbelaste achillespees lopen erg uiteen. Sporters die de voet veel belasten, zoals hardlopers en mensen die veel springen tijdens het sporten, hebben een verhoogd risico. Mogelijke andere oorzaken voor het ontstaan van een overbelasting van de achillespees zijn:

  • Overgewicht
  • Trainen op een andere ondergrond dan normaal
  • Verkeerde opbouw van de training
  • Voetstand en looppatroon

Behandeling Overbelaste Achillespees

Behandeling Overbelaste Achillespees

Bij een overbelaste achillespees is het belangrijk dat u voldoende rust houdt en rekening houdt met uw belasting. De juiste (sport)schoenen zijn daarnaast erg belangrijk voor het herstel. Komt u hier zelf niet uit, wordt de pijn niet minder of heeft u veel klachten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de (sport)podotherapeut.

De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon en uw voeten, maar kijkt ook naar uw algehele stand. Als er een standsafwijking of een afwijkend looppatroon geconstateerd wordt, kunnen er bijvoorbeeld podotherapeutische zolen gemaakt worden. Deze zolen optimaliseren de afwikkeling en de stand van de voet. Daarnaast is het van belang om de achillespees te rekken en rust te houden.

De podotherapeut zal ook een klachtgericht (sport)schoenadvies aan u meegeven, om er zeker van te zijn dat u op de juiste schoenen sport en loopt. Afhankelijk van de klachten kan de (sport)podotherapeut ervoor kiezen om een taping aan te brengen, waarmee de achillespees zoveel mogelijk ontlast wordt. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.