Overpronatie PodotherapeutOverpronatie Podotherapeut Overpronatie

Overpronatie

Pronatie is een natuurlijke beweging die wordt gemaakt tijdens het lopen. We spreken van pronatie als de binnenzijde van de enkel of middenvoet naar binnen toe kantelt en de buitenrand van de voet wordt opgetrokken. Vlak na het neerzetten van de voet kantelen de voet en enkel naar binnen. Een normale pronatie is bedoeld om schokken op te vangen en is onderdeel van een gezond looppatroon. Het kan echter voorkomen dat de voet en enkel te veel naar binnen staan bij het lopen. We spreken dan van hyperpronatie, of in de volksmond ook wel ‘overpronatie’. Hierbij kunnen klachten ontstaan in voeten en benen.

 

Symptomen Overpronatie

Symptomen Overpronatie

Klachten die worden veroorzaakt door hyperpronatie (of ‘overpronatie’) kunnen verschillend zijn. Veel voorkomende klachten bij hyperpronatie zijn pijn in de hiel, pijn in de achillespees en enkelklachten in zowel de binnen- als de buitenzijde van de enkel. Deze klachten kunnen ontstaan doordat er te hoge trekkrachten op de betreffende spieren en pezen in de omgeving van de voet komen te staan. Ook knieklachten, heupklachten en rugklachten komen vaak voor in combinatie met overpronatie.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Overpronatie

Behandeling Overpronatie

Oorzaken Overpronatie

Hyperpronatie is vaak niet de enige oorzaak van klachten. Het te ver naar binnen kantelen van de voet (overproneren) wordt veroorzaakt doordat banden, spieren en pezen het naar binnen kantelen van de voet en enkel niet voldoende kunnen opvangen. De enkel en middenvoet zakken dan te ver door. Hierdoor komt er te veel trekkracht te staan op de banden, spieren en pezen, waardoor deze overbelast kunnen raken.

Behandeling Overpronatie

Behandeling Overpronatie

De podotherapeut onderzoekt uw voeten, de stand van uw voeten, benen en knieën en uw looppatroon. Ook wordt er een dynamische drukmeting uitgevoerd. Dit houdt in dat de podotherapeut met behulp van apparatuur onderzoekt hoe de druk onder uw voet wordt verdeeld tijdens het lopen. Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van uw voeten of benen, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten om de overpronatie tegen te gaan. Daarnaast zal de podotherapeut kijken naar de (sport)schoenen die u draagt en hier een passend advies voor geven. Goede, stevige schoenen kunnen de enkel en de middenvoet stabiliseren. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.