Platvoet PodotherapeutPlatvoet Podotherapeut Platvoet

Platvoet

Een platvoet (pes planus) is een voet waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voet staat als het ware ‘plat op de grond’. Hieraan heeft de voetstand zijn naam dan ook te danken. Een platvoet is een veelvoorkomende afwijking die vaak pijn en vermoeidheid in de voet en benen veroorzaakt. Een platvoet kan resulteren in klachten aan de knieën, heupen of rug.

Symptomen Platvoet

Symptomen Platvoet

Een normale voetboog heeft een hoogte van ongeveer 1,3 centimeter aan de binnenzijde van de voet, wanneer de voet op de grond staat. Bij platvoeten (pes planus) is deze voetboog zodanig laag, dat de voetboog gedeeltelijk of geheel op de grond rust. Kinderen hebben bij de geboorte platvoeten. Dit is normaal. De platte voeten verhogen de stabiliteit bij het maken van de eerste stapjes. Rond het zesde levensjaar trekt de voetboog langzaam recht. In een normale situatie is de voetboog volledig ontwikkeld na twaalf jaar en rust de voetboog daarna niet meer op de grond. Het is mogelijk dat de voetstand niet verandert en dat de platvoet dus blijvend is. Daarbij kunnen verschillende pijnklachten en vermoeidheid ontstaan.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Platvoet

Behandeling Platvoet

Oorzaken Platvoet

Bij een zogenoemde soepele platvoet kan er sprake zijn van soepele banden, spieren en pezen. Deze kunnen de voetboog niet in stand houden, door belasting van lichaamsgewicht. Een stijve platvoet is in tegenstelling tot een soepele platvoet vaak het gevolg van een aangeboren afwijking. De platte voetboog wordt in dat geval veroorzaakt doordat gewrichten in de voet een afwijkende stand aannemen en daarbij eventueel vergroeien, of doordat botten in de voet vergroeid zijn.

Behandeling Platvoet

Behandeling Platvoet

Mensen met platvoeten hebben een vergroot risico op het ontwikkelen van blessures. Goede schoenen en extra ondersteuning van podotherapeutische zolen kunnen de kans op blessures verkleinen. De therapie hangt af van het type platvoet: soepel of stijf (niet-structureel of structureel). Een soepele platvoet is te beïnvloeden door de voetboog te ondersteunen met podotherapeutische zolen en de juiste schoenen. Hiermee kan de functie van de spieren, banden en pezen gedeeltelijk worden ‘overgenomen’.

Een stijve platvoet is niet bij te stellen, maar wel te ondersteunen. Hiermee zorgt de podotherapeut ervoor dat de voet niet verder doorzakt. Door het ondersteunen van de voetboog met behulp van podotherapeutische zolen kan de voet tijdens het staan en lopen beter belast worden. De ondersteuning kan de kans op blessures verminderen. Bij een forse afwijking kunnen orthopedische schoenen ook uitkomst bieden.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.