SchimmelnagelsSchimmelnagels Schimmelnagels

Schimmelnagels

Schimmelnagels zijn nagels die geïnfecteerd zijn met een schimmel. Hierbij is de nagel vaak wit of geel verkleurd, verdikt, hobbelig of brokkelig. Soms laat de nagel geheel of gedeeltelijk los. In de volksmond wordt vaak de benaming ‘kalknagel’ gebruikt. De juiste benaming voor een kalknagel is schimmelnagel of mycosenagel. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Schimmelnagels zijn besmettelijk, waardoor overdracht van de infectie op andere nagels gemakkelijk plaatsvindt.

Symptomen Schimmelnagels

Behandeling Schimmelnagels

Symptomen Schimmelnagels

Als één nagel wit of geel verkleurt, dan is dat meestal een alarmsignaal. Als de infectie erger wordt en dus dieper in de nagel doordringt, verandert de kleur in geelbruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los. Een schimmelinfectie kan zowel aan de nagels van de voeten als die van de handen optreden. De aandoening op de voeten begint echter bijna altijd bij de grote teen.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Schimmelnagels

Oorzaken Schimmelnagels

Normaal gesproken is een nagel te dik om schimmels door te laten, maar nagels die beschadigd zijn door bijvoorbeeld sporten of door het dragen van te nauwe schoenen, kunnen toch geïnfecteerd raken. De oorzaak van schimmelnagels ligt bij een schimmel die de huid of nagel binnen is gedrongen en een infectie heeft veroorzaakt. Schimmels kunnen zich vooral verspreiden in warme en vochtige ruimtes. Denk hierbij aan de badkamer, sauna of kleedkamer.

Mensen met een lage weerstand bij bijvoorbeeld griep, ouderen, diabetici of mensen die een chemokuur hebben ondergaan hebben een groter risico op het ontwikkelen van een schimmelnagel. In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 13% van de bevolking aan schimmelnagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een schimmelinfectie in de nagel wordt groter naarmate men ouder wordt.

Behandeling Schimmelnagels

Behandeling Schimmelnagels

Tegenwoordig bestaan er mogelijkheden om de zogenoemde kalknagel of schimmelnagel te bestrijdenEen effectieve behandeling tegen kalknagels is lasertherapie. Lees hier meer over deze behandeling.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.