Sesamoiditis PodotherapeutSesamoiditis Podotherapeut Sesamoiditis

Sesamoiditis

Sesamoiditis is een verzamelnaam voor pijn in de sesambeentjes. De sesambeentjes zijn twee kleine botjes die zich onder het grote teengewricht bevinden. Pijn in de sesambeentjes is te herkennen aan een stekende pijn, onder het grote teengewricht. De botjes staan in tegenstelling tot andere botten in het lichaam niet in verbinding met elkaar door een gewricht, maar zijn ingekapseld door een pees onder de voet.

Symptomen Sesamoiditis

Symptomen Sesamoiditis

Pijn in de sesambeentjes wordt vaak beschreven als een stekende pijn onder het grote teengewricht. Hoe meer de voet belast wordt, hoe erger de pijn wordt. Soms is er een verdikking te zien onder het grote teengewricht. In rust neemt de pijn af. Het dragen van hoge hakken geeft meer pijnklachten, omdat daarbij meer druk op de sesambeentjes komt te staan.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Sesamoiditis

Behandeling Sesamoiditis

Oorzaken Sesamoiditis

Mensen met een holle voet hebben over het algemeen sneller pijn in de sesambeentjes, omdat er in dat geval meer druk op de voorvoet staat. In combinatie met een afwijkend looppatroon kan er een irritatie rond de sesambeentjes ontstaan. Daarnaast komt sesamoiditis veel voor bij bepaalde sporten als golfen en (ballet)dansen. Bij deze sporten wordt de voorvoet en met name het grote teengewricht meer belast.

Behandeling Sesamoiditis

Behandeling Sesamoiditis

Pijn in de sesambeentjes ontstaat doordat deze plek onder de voet te veel belast wordt. Houd waar mogelijk rekening met de belasting van uw voeten. Komt u hier zelf niet uit, wordt de pijn maar niet minder of heeft u veel klachten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

De podotherapeut onderzoekt onder andere de stand van uw voeten en uw looppatroon. Ook wordt de drukverdeling onder uw voeten tijdens het lopen en het staan opgemeten. Op basis van deze onderzoeken kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen zorgen voor een optimale drukverdeling onder uw voeten tijdens het lopen en het staan, waardoor de druk op uw voorvoet en dus op de sesambeentjes wordt verminderd. Sesamoiditis komt veel voor in combinatie met een afwijkende voetstand, zoals een holvoet. Podotherapeutische zolen kunnen uw voet hierin ondersteunen en de stand van de voet beïnvloeden.

Ook de schoenen waarop u loopt kunnen een grote invloed hebben op uw klachten. De podotherapeut geeft u daarom een gericht schoenadvies dat past bij de klachten in uw sesambeentjes.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.