Sinus Tarsi Syndroom PodotherapeutSinus Tarsi Syndroom Podotherapeut Sinus Tarsi Syndroom

Sinus Tarsi Syndroom

Het sinus tarsi syndroom is een irritatie van zenuwen in een specifieke holte (tunnel) in de enkel. Deze tunnel wordt de sinus tarsi genoemd en bevindt zich aan de buitenzijde van het enkelgewricht, ter hoogte van de knobbel en loopt tussen de gewrichtsvlakken van de enkel. In de sinus tarsi lopen bloedvaten en zenuwen. Met name de zenuwen kunnen geïrriteerd raken wanneer ze worden bekneld. Op dat moment spreken we van een sinus tarsi syndroom. Een sinus tarsi syndroom ontstaat vaak als gevolg van een afwijkende stand van de voet, zoals bij een platvoet of bij voeten die naar binnen kantelen. Ook kan een sinus tarsi syndroom ontstaan bij het verzwikken van de enkel. In de meeste gevallen komt de aandoening voor bij sporters.

Symptomen Sinus Tarsi Syndroom

Behandeling Sinus Tarsi Syndroom

Symptomen Sinus Tarsi Syndroom

Een sinus tarsi syndroom is te herkennen aan pijn aan de buitenzijde van de enkel, ter hoogte van het voelbare botdeel (knobbel). Er kan een brandende of stekende pijn ontstaan met daarbij tintelende en dove gevoelens aan de buitenzijde van de enkel. De pijn treedt met name op tijdens het lopen. In het begin ontstaan stekende en tintelende gevoelens, maar wanneer het niet op tijd wordt behandeld kunnen er dove gevoelens in de enkel ontstaan.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Sinus Tarsi Syndroom

Oorzaken Sinus Tarsi Syndroom

Bij een afwijkende stand van de voet, met name bij platvoeten en voeten die fors naar binnen kantelen (valgus), kunnen de zenuwen in de sinus tarsi ingeklemd worden. Hierdoor komt de tunnel in de knel tussen de botten en kapsels, waardoor de zenuwtakken geïrriteerd kunnen raken. Bij iedere stap die gezet wordt treedt er opnieuw een inklemming op. Op den duur leidt dit tot een irritatie van de zenuwen en ontstaan blijvende klachten. Ook treedt het sinus tarsi syndroom vaker op bij het veel zwikken van de enkel. Sporters zoals dansers, volleybal- en basketbalspelers, mensen met overgewicht en mensen met reuma hebben daarnaast een verhoogd risico op het ontwikkelen van de klachten.

Behandeling Sinus Tarsi Syndroom

Behandeling Sinus Tarsi Syndroom

Een sinus tarsi syndroom gaat niet vanzelf over en de klachten kunnen toenemen als u er niets aan doet. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Wellicht bent u andere schoenen gaan dragen of bent u bijvoorbeeld meer gaan sporten? Probeer dit proces om te draaien. Merkt u geen vermindering van klachten of heeft u veel last van uw enkel? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

De podotherapeut onderzoekt onder andere de stand van uw voeten, enkels, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Uit het onderzoek blijkt of er sprake is van een afwijkende voetstand. Is dit het geval, dan kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een betere drukverdeling onder uw voeten. Op deze manier worden de banden, spieren en pezen in uw voeten en benen op een andere manier belast. Zo wordt de druk op de sinus tarsi zoveel mogelijk vermeden en kunnen uw klachten verminderen of verdwijnen. Ook zal de podotherapeut een schoenadvies geven, passend bij uw voetstand en uw klachten.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.