Supinatie PodotherapeutSupinatie Podotherapeut Supinatie

Supinatie

Supinatie is een beweging waarbij de buitenzijde van de enkel of middenvoet naar buiten kantelt en de holte van de voet wordt opgetrokken. Deze beweging vindt plaats bij de afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Een normale supinatie is bedoeld om de afwikkeling van de voet te optimaliseren en zorgt voor een goede afzet van de voet. Het kan echter voorkomen dat de voet en enkel teveel naar buiten staan bij het lopen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan in voeten en benen. Wanneer de beweging naar binnen wordt gemaakt, in plaats van naar buiten, spreken we van pronatie. Bij hardlopers wordt supinatie dan ook ook wel ‘onderpronatie’ genoemd. Er is sprake van een te weinig schokabsorberend looppatroon.

Symptomen Supinatie

Supinatie Behandeling

Symptomen Supinatie

Klachten die ontstaan bij onderpronatie kunnen erg uiteenlopen. Veel voorkomende klachten bij het naar buiten lopen zijn enkelklachten, knieklachten, heupklachten en rugklachten.

Vind een podotherapeut bij u in de buurt

Oorzaken Supinatie

Oorzaken Supinatie

Onderpronatie kan veroorzaakt worden door een verkeerde voetstand, zoals een holvoet. Deze afwijkende voetstand veroorzaakt vaak een supinerend looppatroon. De enkel en middenvoet kantelen dan te ver naar buiten toe, waardoor er teveel trekkracht komt te staan op de banden, spieren en pezen. Bij hoge en lange belasting kunnen deze banden, spieren en pezen overbelast raken en uiteindelijk klachten geven.

Behandeling Supinatie

Behandeling Supinatie

Heeft u pijnklachten in uw voeten of benen? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon (gangpatroon) en zal hierbij ook de mate van supinatie beoordelen. Om de stand van uw voeten tijdens het lopen te beïnvloeden, kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen aanmeten. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Alle onderwerpen (A-Z)

Alle onderwerpen (A-Z)

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Anderen bekeken ook:

Altijd een stap verder.