Supinatie

We spreken van supinatie als de buitenzijde van de enkel of middenvoet naar buiten kantelt en de holte van de voet wordt opgetrokken. Deze beweging vindt plaats bij de afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Een normale supinatie is bedoeld om de afwikkeling van de voet te optimaliseren en zorgt voor een goede afzet van de voet. Het kan echter voorkomen dat de voet en enkel teveel naar buiten staan bij het lopen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan in voeten en benen.

Altijd een stap verder.

Bij hardlopers wordt supinatie ook wel ‘onderpronatie’ genoemd. Er is sprake van een te weinig schokabsorberend looppatroon.

Tim

Regioleider / Sportpodotherapeut

Wilt u een afspraak maken bij de podotherapeut?

Symptomen Supinatie

Klachten kunnen erg uiteenlopen. Veel voorkomende klachten bij het naar buiten lopen zijn enkelklachten, knieklachten, heupklachten en rugklachten.

Oorzaken Supinatie

Het naar buiten lopen kan veroorzaakt worden door een verkeerde voetstand, zoals een holvoet. Deze afwijkende voetstand veroorzaakt vaak een supinerend looppatroon. De enkel en middenvoet kantelen dan te ver naar buiten toe, waardoor er teveel trekkracht komt te staan op de banden, spieren en pezen. Bij hoge en lange belasting kunnen deze banden, spieren en pezen overbelast raken en uiteindelijk klachten geven.

Behandeling Supinatie

Heeft u pijnklachten in uw voeten of benen? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt uw looppatroon (gangpatroon) en zal hierbij ook de mate van supinatie beoordelen. Om de stand van uw voeten tijdens het lopen te beïnvloeden, kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen aanmeten. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Anderen bekeken ook:

Wij zijn aangesloten bij: